skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Cum vor fi sanctionate contraventiile constatate prin radar conform ultimelor modificari ale Codului rutier

Cum vor fi sanctionate contraventiile constatate prin radar conform ultimelor modificari ale Codului rutier

Ca avocat in Baroul Bucuresti in dosare de constatarea contraventiilor cu privire la fapte care incalca dispozitiile privind limitele de viteza am contestat uneori inregistrarea facuta de aparatul radar privind depăşirea cu numai 1 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.
Asadar,pentru numai cu 1 km/h depasirea vitezei maxime depindea suspendarea sau mentinerea permisului de conducere.
Este evident ca si aparatele de masurare pot induce erori in astfel de cauzuri. Uneori,chiar anumite obstacole au reprezentat factori de influenta,de eroare, care au putut afecta exactitatea masurarilor, astfel incat sa nu apara in mod corect cerintele prevazute la pct.3.5.1 din NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 021-05 din 23 noiembrie 2005.

Reglementarea acestui tip de contraventie a constituit obiectul preocuparilor legislative din ultimul an.
In prezent,OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice sau Codul rutier,cum mai este cunoscut,a fost votata din nou de deputati,astfel ca textul de lege va merge in forma modificata pentru promulgare la presedintele Romaniei.
De fapt,au fost modificate din nou dispozitiile art.109 din Codul rutier,care se refera la constatarea contraventiilor prin radar.

• La ce se refera noile modificari

Din examinarea articolului 109 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice,in rezumat,se constata urmatoarele modificari in ce priveste constatarea contraventiilor cu privire la faptele care incalca dispozitiile privind limitele de viteza:
-radarele nu vor mai putea fi ascunse;
-radarele nu vor fi insa presemnalizate,desi se preconiza astfel intr-o propunere anterioara de modificare a Codului rutier;
-radarele vor putea fi folosite doar pe masini inscriptionate;
-dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate masurarii vitezei se utilizeaza la o distanta maxima de 10 metri de autovehiculele care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere;
-echipamentele de masurare a vitezei vor trebui amplasate intr-un loc vizibil.

• art.109 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile
publice,care va avea urmatorul continut:

(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier, iar in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, de catre politistii de frontiera. Politistii rutieri, respectiv politistii de frontiera sunt obligati sa poarte uniforma cu inscrisuri si insemne distinctive.
(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul verbal de constatare a contraventiei.
(3) Constatarea contraventiilor cu privire la faptele care incalca dispozitiile privind limitele de viteza se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei.
(4) Dispozitivele destinate masurarii vitezei se instaleaza exclusiv pe autovehicule care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate masurarii vitezei se utilizeaza la o distanta maxima de 10 metri de autovehiculele care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de masurare a vitezei din autovehicule care nu prezinta inscrisurile si insemnele distinctive, de catre politisti care nu poarta uniforme, cu inscrisuri si insemne distinctive, conform alin. (l) si care nu sunt amplasate in locuri vizibile.

(5) In cazurile prevazute la alin.(3) si numai cu respectarea prevederilor alin.(l) si (4), procesul-verbal se poate incheia si in lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul, mentionandu-se aceasta in procesul-verbal, fara a fi necesara confirmarea faptelor de catre martori.
(6) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la contraventii se completeaza cu cele ale Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
• Alte articole de acelasi autor:
-Ce neregularitate a procesului verbal de contraventie rutiera se poate invoca in instanta conform ultimei hotarari a instantei supreme publicate recent in Monitorul Oficial;
–Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
–Actiunea in despagubire dintr-un contract de asigurare nu poate fi respinsa doar pentru motivul ca asiguratul nu a reclamat evenimentul in termenul prevazut in contract;
–Ce prevede Ordinul nr. 1343/2006 din 06/11/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis.
– In ce situatii autoritatea parinteasca este exercitata dupa divort doar de catre un parinte.
–Preeminenta conventiei europene a drepturilor omului in dreptul intern roman;
-Infractiuni informatice
–Ce nu trebuie sa omiteti in cererea de chemare in judecata prin care contestati un act administrativ fiscal;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;

Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client;
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design