skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Cum va poate ajuta un avocat in cazul producerii unui accident rutier

Cum va ajuta un avocat in cazul producerii unui accident rutier

 

 

 

Orine cunoaste ca nu numai conducatorii auto incepatori ci chiar si cei cu experienta indelungata si cu abilitati deosebite in conducere, soferi profesionisti cu multi kilometri parcursi in tara si in strainatate, in mod surprinzator, au fost implicati in accidente auto.

 

Din acest motiv, apelarea la serviciile unui  avocat  este necesara, va poate fi de un real folos si uneori poate contribui decisiv la obtinerea solutiei care sa va avantajeze.

 

  • Desigur ca faptul de a fi implicat intr-un accident rutier nu convine

nimanui, indiferent ca vina apartine altei persoane sau este a dumneavoastra, dar daca, totusi, sunteti confruntat cu o astfel de imprejurare, este de la sine inteles ca aveti datoria sa va luptati pentru a va apara drepturile.

 

 

Nu pot exclude faptul ca unele persoane ce sunt implicate in accidente rutiere se pot baza in rezolvarea cazului pe cunostintele pe care le poseda in domeniul legislatiei auto, pe intuitie, abilitati ori inteligenta.

Din experienta personala, dar si dupa cum poate v-ati confruntat deja cu asemenea experiente, am constatat ca se poate intampla ca partea adversa sa dea declaratii necorespunzatoare adevarului, dat fiind interesul pe care il are, expertul sa prezinte concluzii incorecte si sa fie partinitor, argumentele sale sa nu se bazeze pe date stiintifice ci doar pe interpretarea probelor de la dosar, administrate insa in conditii indoielnice, martorii sa nu fie sinceri din diverse motive , ori organul de cercetare penala sau instanta de judecata sa nu fie suficient de activa sis a nu dispuna de probe suficiente pentru stabilirea adevaratelor cauze ale accidentului, adevaratului vinovat ori a despagubirilor cuvenite.

 

  • De asemenea, din experienta personala cunosc si cat de important este ca

inca de la inceputul cercetarilor, autorul sau victima unui accident de circulatie sa beneficieze de serviciile unui avocat specializat in accidente rutiere care sa o poata consilia in mod competent si eficient in solutionarea in mod cat mai avantajoasa a problemei sale.

Un avocat accidente rutiere avocat ar urma sa va spuna ca pana la momentul cand vor sosi la fata locului organele de politie va trebui sa nu parasiti locul accidentului pentru ca aceasta constituie o infractiune. De asemenea, sa nu modificati pozitia autovehicului, in masura in care este posibil sa va notati sau cel putin sa retineti cat mai bine locul producerii accidentului, numerele de inmatriculare ale vehiculelor implicate in accident, ale conducatorilor auto, martorii oculari, daca exista camera video in acel loc, ale carei imagini sa fie exploatate in cursul cercetarilor penale.

 

-dupa venirea organului de politie se procedeaza la o cercetare la fata locului, iar in Procesul verbal de cercetare la fata locului se vor consemna aspectele stabilite, conform prevederilor legale.

In masura in care este posibil, este importanta stapanirea de sine si luciditatea precum si sa aveti grija sa nu se omita date esentiale ce rezulta din cercetare si care sunt utile in aparare, dat fiind ca probarea acestora, ulterioara poate fi dificila.

 

In acest sens, prezinta insemnatate consemnarea corecta a unor date precum cele privind martoriii oculari, pozitia si sensul de mers  al autovehiculelor inainte si dupa accident, urmele de franare ale autovehiculelor pe suprafata carosabila, pe sol, daca existau indicatoare rutiere si care anume , avariile rezultate din coliziune si pozitia lor, cate persoane prezinta vatamari corporale si ce fel, date despre conditiile in care se prezinta suprafata carosabila, persoanele care se aflau in autovehicule, date despre testarea cu aparatul etilotest, corectitudinea schitei locului producerii accidentului;

 

in cazul in care se dispune efectuarea unor expertize criminalistice, in calitate de avocat verific corectitudinea faptelor si imprejurarilor pe care trebuie sa le lamureasca investigarea criminalistica cum sunt urmatoarele: locul producerii accidentului, mecanismul producerii accidentului, caracteristicile si starea drumului public, conditiile meteorologice si starea de vizibilitate, intensitatea traficului rutier, starea si comportamentul participantior, starea tehnica a autovehiculului angajat in accident, leziunile specifice accidentului rutier, modul cum s-a desfasurat cercetarea locului faptei, fotografiile.

 

-in cazul expertizei tehnice auto  prezinta importanta verificarea de catre avocat a modului in care a fost stabilita viteza de circulatie a autovehiculelor inainte de impact, fiind inadamisibile formulari echivoce ,asa cum se mai intampla, determinarea timpului de oprire, stabilirea spatiului de oprire al autovehiculului, stabilirea distantei la care se afla autovehiculul in momentul angajarii pietonului sa traverseze drumul, formulele de calcul avute in vedere de catre expert;

 

-in cazul expertizei medico-legale vom avea in vedere corectitudinea concluziilor expertului in raport de constatarile privind starea in care se prezinta victima, mecanismul de formare a leziunilor, interventiile chirurgicale, zilele de ingrijiri medicale acordate pentru vindecare, evolutia postoperatorie, daca a fost respectat tratamentul prescris.

 

 

 

De aceea, dupa cum am aratat deja, pentru a preintampina astfel de situatii nedorite este recomandabil sa beneficiezi de serviciile unui  avocat pentru consultanta, asistenta sau reprezentare calificata in rezolvarea situatiei cu care te confrunti.

 

  • in ce priveste modalitatea in care cabinetul nostru de avocatura va poate

 ajuta in situatia in care sunteti implicat intr-un accident rutier, aceasta difera in functie de calitatea pe care o aveti in cadrul unui dosar penal, respectiv,de  inculpat, parte vatamata, parte civila.

Aceasta consta in urmatoarele:

-vom analiza conditiile in care s-a produs accidentul rutier precum si implicatiile posibile pentru a decide asupra strategiei optime ce o vom adopta;

-va aparam drepturile ce decurg din situatia cu care va confruntati pe parcursul procesului penal, in cadrul administrarii probelor, privind declaratiile persoanelor implicate si a celor ce cunosc savarsirea faptelor.

In functie de oportunitate  formulam obiective pentru  expertiza criminalistica, expertiza tehnica judiciara, expertiza medico-legala, formulam obiectiuni la aceste expertize, solicitam opinii ale unor specialisti, medici, experti, depunem inscrisuri doveditoare, formulam cereri , concluzii;

 

in situatia in care sunteti victima unui accident aveti calitatea de parte vatamata in procesul penal  si posibilitatea sa va constituiti parte civila.

La urmarirea penala si in instanta de judecata vom intreprinde demersurile necesare pentru promovarea si apararea intereselor clientului in cazul deceselor sau vatamarilor corporale cauzate de accidente precum si in litigiile cu societatile de asigurare.

Desigur ca un obiectiv important in aceasta situatie il va reprezenta repararea prejudiciului suferit , inclusiv prin solicitarea acestuia la societatea de asigurare.

In vederea acordarii despagubirilor cauzate de accident vom avea in vedere aspecte precum sunt cele legate de transport, tratament, spitalizare, interventii chirurgicale, venituri , cheltuieli de inmormantare si daune morale.

In mod evident vom starui sa va fie acordate sumele de bani pe care le considerati ca fiind echitabile in raport de prejudiciul suferit.

 

Un aspect important in ce priveste acordarea despagubirilor, dat fiind calitatea de parte civila, este cel raportat la prevederile Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, care dispune ca toti conducatorii auto au obligatia sa incheie contracte de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA). Drept urmare, in dosarele penale care au ca obiect pagube materiale, vatamari sau decese produse ca urmare a unui accident de circulatie instanta va introduce in cauza societatea de asigurare care a eliberat polita.

Aceasta masura se dispune in scopul de a fi platite despagubirile la care va fi obligat cel vinovat de producerea accidentului. In aceelasi sens, Comisia de supraveghere a asigurarilor a emis Ordinul nr. 14/2011 prin care a fost stabilita o limita minima pe care asiguratorul trebuie sa o acorde.

De mentionat ca o societate de asigurare va acorda despagubiri pentru acea imprejurare in care evenimentul a fost produs in perioada de valabilitate a politei RCA in cazul in care a fost constatat un prejudiciu.

 

daca aveti calitatea de inculpat un avocat va poate asistam= la organul de politie, procuror si in instanta de judecata, va consiliem in legatura cu declaratiile pe care le faceti si intervenim in mod activ in apararea drepturilor pe care le aveti, la administrarea probelor cum sunt: expertiza criminalistica, expertiza tehnica judiciara, expertiza medico-legala, recoltarea de probe biologice, declaratiile partii vatamate sau partii civile, confruntari, reconstituiri ale accidentului.

In mod evident vom avea in vedere si  pretentiile civile, materiale sau morale solicitate de partea civila , astfel incat acestea sa nu fie nejustificate.

 

  • In ce priveste infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, pe care le poate savarsi o persoana , astfel cum sunt prevazute in Codul penal in vigoare, la art. 334-341 acestea sunt urmatoarele:

-Punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat(art. 334 Cod penal);

-Conducerea unui vehicul fara permis de conducere( art. 335 Cod penal);

-Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului(art.336 Cod penal);

-Refuzul sau sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice(art. 337 Cod penal); -Parasirea locului accidentului ori modificarea sau stergerea urmelor acestuia(art. 338);

-Impiedicarea sau ingreunarea circulatiei pe drumurile publice(art 339 Cod penal);

-Nerespectarea atributiilor privind verificarea tehnica ori efectuarea reparatiilor (art. 340 Cod penal).

 

Accidentul rutier a fost definit ca fiind un eveniment produs pe drumurile publice, constand din coliziunea a doua sau mai multe autovehicule, ori a unui vehicul cu un alt obstacol, lovirea sau calcarea pietonilor avand ca rezultat vatamarea integritatii corporale ori moartea unei persoane, pagube materiale precum si stanjenirea circulatiei.

-Cauzele accidentelor rutiere pot fi urmatoarele: excesul de viteza, neatentia pietonilor, depasirea neregulamentara si neacordarea prioritatii de trecere, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, conducerea imprudenta, nesemnalizarea la schimbarea directiei de mers, starea de boala, oboseala, adormirea la volan, defectiuni la sistemul de franare, de semnalizare, iluminare, conducerea fara permis, nerespectarea culorii semaforului electric.

 

 

  • pentru preintampinarea consecintelor unor situatii nedorite, cabinetul

nostru de avocatura, prin avocat specializat in accidente rutiere va poate ajuta prin furnizarea solutiei juridice corespunzatoare pe baza criteriilor prevazute de lege si desfasurarea unei activitati calificate in scopul apararii intereselor pe care le aveti.

Posedam o experienta indelungata iar seviciile noastre sunt indeplinite cu profesionalism, oferim solutii avocatiale documentate si argumentate corespunzator precum si aparari temeinice.

Ne implicam cu responsabilitate in activitatea de documentare de catre organele de urmarire penala  precum si de solutionare de către instanţele de judecata a unor astfel de cazuri de incalcare a legislatiei rutiere precum si de accidente de circulatie.

 

 

Cabinet Av. Tudor Ion, telefon 0724260393

www.avocat-tudor.ro

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media