Cum se stabileste ca o persoana a comis o fapta cu vinovatie si in ce forma raspunde

Cum se stabileste ca o persoana a comis o fapta cu vinovatie si in ce forma raspunde

De multe ori ca avocat penal in Bucuresti am invocat in dosare penale ca motiv de achitare faptul ca lipseste vinovatia inculpatului.
In mod evident ca in fiecare dosar trebuie manifestata diligenta necesara pentru ca sa se stabileasca daca fapta a fost savarsita cu vinovatie.
Mai ales ca,am cunoscut si cazuri in care o persoana acuzata a preferat sa recunoasca o fapta pe care nu a comis-o,desi nu era vinovata,numai pentru ca sa beneficieze de prevederile legii care reducea pedeapsa daca recunostea fapta,in conditiile in care nu era sigur daca judecata ar fi putut sa stabileasca ca nu este vinovat.

Ca istoria omenirii a demonstrat in suficient de multe cazuri ca persoane nevinovate au fost condamnate sau chiar executate pe nedrept sau cu o judecata care nu a respectat regulile unui proces echitabil,se cunoaste. Chiar in aceste zile sunt astfel de discutii despre evenimente din istoria contemporana.

Asadar,pentru ca sa nu se ajunga la situatia ca o persoana sa fie acuzata de o fapta pe care nu a savarsit-o,trebuie stabilit daca persoana respectiva a savarsit fapta penala cu vinovatia ceruta de lege.
Referitor la vinovatie,in literatura de specialitate s-a aratat ca pentru a fi cunoscuta,trebuie constata latura subiectiva a infractiunii. Adica, care a fost atitudinea psihica a persoanei care a savarsit o fapta prevazuta de legea penala fata de aceasta fapta si urmarile acesteia,atitudine exprimata in vinovatia ceruta lege pentru existenta acelei infractiuni.

S-a mai aratat si ca atitudinea constiintei si vointei infractorului,vinovatia reprezinta elemente esentiale ale continutului constituriv al infractiunii,o trasatura a infractiunii si se prezinta in mai multe forme si modalitati.

• Care sunt formele vinovatiei

Din cele aratate mai sus se observa cerinta ca fapta trebuie sa fi fost comisa cu vinovatia ceruta de lege, si ca vinovatia prezinta mai multe forme si modalitati.
In situatia in care s-a comis o fapta penala,atitudinea negativa si contrara legii,respectiv,forma de vinovatie ceruta de lege si modalitatea acesteia trebuiesc stabilite in conformitate cu reglementarile din Codul penal.

Avand acest titlu, art.16 din Codul penal prevede ca fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală.
Totodata,se precizeaza si care sunt formele vinovatiei,si anume,vinovăţie există când fapta este comisă cu intenţie, din culpă sau cu intenţie depăşită.
In acest articol din Codul penal se mai precizeaza si in ce conditii fapta este savarsita cu intentie,din culpa si cand exista intentie depasita.

Astfel,fapta este săvârşită cu intenţie când făptuitorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte;
b) prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui.

Fapta este săvârşită din culpă, când făptuitorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce;
b) nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să îl prevadă.

Există intenţie depăşită când fapta constând într-o acţiune sau inacţiune intenţionată produce un rezultat mai grav, care se datorează culpei făptuitorului.
Fapta constând într-o acţiune sau inacţiune constituie infracţiune când este săvârşită cu intenţie. Fapta comisă din culpă constituie infracţiune numai când legea o prevede în mod expres.

Este de mentionat ca forma de vinovatie cu care trebuie comisa o fapta pentru a fi considerata infractiune este prevazuta uneori chiar in continutul acesteia. De exemplu,in cazul infractiunilor de uciderea din culpa si distrugerea din culpa.

Desigur ca,daca fapta ilicită a fost comisa in forma intenției, stabilirea vinovăției se poate face mai usor,pentru ca autorul prevede consecințele faptei sale și urmărește sau accepta producerea acesteia.
Poziția psihică a autorului faptei ilicite trebuie insa probata pentru a dovedi ca vinovatia se prezinta sub forma intentiei.

Asa cum s-a aratat in literatura juridica,in situatia unei fapte săvârșite din culpă, stabilirea vinovăției devine mai dificilă.
In cazul cand fapta este comisa prin imprudență sau din neglijență, procesul psihic complex prezintă anumite deficiențe din cauza specificității sale cu privire la factorul intelectiv sau volitiv.
În cazul unei fapte ce este comisă din imprudență, autorul prevede urmarea păgubitoare a activității sale, dar crede și speră că ea nu va interveni, iar atunci când prejudiciul se produce din cauza unei activități neglijente, autorul nu prevede consecința, deși trebuia și putea să o prevadă.

• Vinovatia in procesele civile

Vinovatia este un element esential ce trebuie stabilit si in procesele civile.
In mod asemanator cu procesele penale,si in dosarele civile, vinovăţia reprezintă atitudinea psihică a autorului faptei ilicite în raport cu fapta respectivă şi urmările pe care aceasta le produce.

De exemplu,in cazul raspunderii civile delictuale,pentru ca răspunderea civilă a celui care a cauzat un prejudiciu să fie angajată,trebuie să fi existat o faptă ilicită care sa se afle în raport de cauzalitate cu prejudiciul ce a fost produs iar această faptă să poată fi imputată autorului ei,care să fi avut o vină atunci când a săvârșit-o, acționând cu vinovăție.

In cazul răspunderii civile delictuale cel care a cauzat un prejudiciu trebuie să-l repare daca fapta este săvîrşită cu vinovăţie.
• Alte articole de acelasi autor:
-In ce conditii se pedepseste evaziunea fiscala prin nedeclarare,declarare fictiva ori declarare inexacta cu privire la sediile principale conform Legii 241/2005;
Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au
savarsit infractiuni;
-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
-Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;
–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;
–In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort;
-Cum invoci si ce neregularitati exista privind citarea si comunicarea actelor intr-un proces;
Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot;
-Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;
-In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;
-Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;
Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de
societatea comerciala;
-Renuntarea la judecata.
–Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
–Avocat dreptul muncii.
Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Distribuie pe:

Avocat Drept Penal | Avocat Divort, Dreptul Familiei | Avocat ANRP | Avocat Societati Comerciale | Avocat Legislatie Rutiera | Avocat Dreptul Transporturilor | Avocat Fiscal | Avocat Achizitii Publice | Avocat CEDO | Avocat Malpraxis | Avocat infractiuni contra sigurantei statului | Avocat infractiuni contra persoanei | Avocat adoptii | Avocat infractiuni contra vietii, integritatii corporale si sanantatii Avocat infractiuni contra patrimoniului | Avocat infractiuni contra familiei | Avocat infractiuni legi speciale | Avocat civil Bucuresti | Avocat penal Bucuresti | Avocat penalist Bucuresti | Avocat drept contencios si administrative | Cabinet avocatura Bucuresti | Avocat Bucuresti | Baroul de avocati Bucuresti | Lawyer Romania | Avocat legislatia muncii | Avocat cetatenie | Avocat drept imobiliar | Avocat codul muncii | Avocat Uniunea Europeana