In ce fel se poate obtine repararea prejudiciului cauzat printr-o infractiune si se calculeaza de catre instanta

In ce fel se poate obtine repararea prejudiciului cauzat printr-o infractiune si se calculeaza de catre instanta

Savarsirea unei infractiuni produce in unele cazuri si un prejudiciu material sau moral in dauna unei persoane fizice sau juridice,situatie in care infractiunea este si o sursa de obligatii civile.

Prin urmare,persoana care a suferit un prejudiciu ca urmare a savarsirii unei infractiuni are posibilitatea sa solicite tragerea la raspundere civila a uneia sau mai multor persoane care au produs prejudiciul.
Aceasta se poate face in cadrul procesului penal in care este cercetata persoana care a savarsit infractiunea,se constituie parte civila in cadrul procesului penal.

Mijlocul legal prin care persoana prejudiciata fizic sau moral cere sa-i fie reparat prejudiciul cauzat este actiunea civila.
Intr-un proces penal,actiunea penala are un caracter principal, pe cand actiunea civila este considerata ca fiind o actiune cu caracter accesoriu actiunii penale.

Persoana prejudiciata prin savarsirea unei infractiuni are insa un drept de optiune,adica poate sa exercite actiunea numai in fata instantei civile.
De asemenea,poate si sa renunte sa exercite actiunea civila,astfel ca actiunea civila este facultativa,fiind la latitudinea persoanei prejudiciate sa exercite sau nu tragerea la raspundere delictuala a inculpatului,partii responsabile civilmente,a succesorilor in drepturi ai acestora in vederea repararii prejudiciului produs de acestia.

• Conditiile in vederea exercitarii actiunii civile in procesul penal

Pentru ca actiunea civila sa poata fi exercitata in cadrul procesului penal se cer a fi indeplinite cumulativ,anumite conditii,si anume:
-infractiunea sa fi produs un prejudiciu material ori moral.
-prejudiciul trebuie sa fie cert si sa nu fi fost reparat inca.
Aceasta conditie impune ca actiunea civila sa fie exercitata pentru recuperarea unui prejudiciu sigur,atat sub aspectul existentei sale,cat si sub aspectul posibilitatilor de evaluarew.
-sa existe o legatura de cauzalitate intre infractiunea savarsita si prejudiciul cerut a fi acoperit;
-sa existe vinovatia inculpatului pentru prejudiciul produs.
Cu alte cuvinte,trebuie sa existe o fapta ilicita cauzatoare de prejudiciu,respectiv,incalcarea unei dispozitii legale care da dreptul la repararea daunei;
-sa existe cererea de constituire parte civila in cadrul procesului penal
-persoana prejudiciata sa se constituie parte civila in procesul penal

Odata ce persoana prejudiciata a optat pentru exercitarea actiunii civile in procesul penal instanta penala urmeaza sa se pronunte in cadrul limitelor in care s-a exercitat actiunea civila in procesul penal referitor la repararea prejudiciului. In ce priveste intinderea acestuia,conform art.1385 din Codul civil,inculpatul este obligat sa repare integral prejudiciul produs prin infractiune,iar instanta de judecata poate acorda daune.

1. Ce fel de daune se pot acorda

Pentru pierderea suferita;
-pentru castigul pe care in conditii obisnuite partea civila ar fi putut sa-l realizeze si de care a fost lipsita;
-cheltuielile pe care le-a facut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului;
-pierderea sansei de a obtine un avantaj sau de a evita o paguba.

2. In ce fel se repara prejudiciul

In principal,conform legii civile,repararea prejudiciului se face in natura,respectiv,prin restituirea lucrurilor,restabilirea situatiei anterioare,desfiintarea totala sau partiala a unui inscris fals.
De asemenea,repararea prejudiciului se poate face si prin echivalent,aceasta avand insa un caracter subsidiar.
Potrivit legii civile,repararea prejudiciului se poate face si prin plata unei despagubiri daca:
-repararea in natura nu este posibila;
-persoana vatamata nu este interesata de reparatia in natura,preferand reparatia prin echivalent banesc.

3. Ce are in vedere instanta in cazul infractiunilor contra integritatii
corporale si sanatatii
Reglementarile de mai sus sunt de ordin general.
Legea civila prevede insa si ipoteze distincte,cum sunt cele in ce priveste repararea prejudiciului cauzat prin infractiuni contra integritatii corporale si infractiuni contra vietii.

Astfel,conform art.1387 alin.(1) Cod civil, in caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii unei persoane, despăgubirea trebuie să cuprindă, în condiţiile art. 1388 şi 1.389, după caz:
– echivalentul câştigului din muncă de care cel păgubit a fost lipsit sau pe care este împiedicat să îl dobândească, prin efectul pierderii sau reducerii capacităţii sale de muncă.;
-despăgubirea trebuie să acopere cheltuielile de îngrijire medicala; cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viaţă ale celui păgubit, precum şi orice alte prejudicii materiale.

4. Despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câştigului din muncă

Aceasta se acordă, ţinându-se seama şi de sporirea nevoilor de viaţă ale celui prejudiciat,sub formă de prestaţii băneşti periodice.
La cererea victimei, instanţa va putea acorda despăgubirea, pentru motive temeinice, sub forma unei sume globale.

Se va stabili pe baza venitului mediu lunar net de munca al persoanei vatamate din ultimul an inainte de pierderea sau reducerea capacitatii sale de munca,ori in lipsa,pe baza venitului lunar net pe care l-ar fi putut realiza,tinandu-se seama de calificarea profesionala pe care o avea.

Cu toate acestea, dacă cel păgubit face dovada posibilităţii obţinerii unui venit din muncă mai mare în baza unui contract încheiat în ultimul an, iar acesta nu a fost pus în executare, se va ţine seama în stabilirea despăgubirii de aceste venituri.

Dacă cel păgubit nu avea o calificare profesională şi nici nu era în curs să o primească, despăgubirea se va stabili pe baza salariului minim net pe economie.

În toate cazurile, instanţa va putea acorda celui păgubit o despăgubire provizorie pentru acoperirea nevoilor urgente.

• Dispozitiile legii civile in situatia cand persoana prejudiciata este un
minor

Dacă cel care a suferit vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii este un minor, despăgubirea stabilită potrivit prevederilor art. 1388 alin. (1) va fi datorată de la data când, în mod normal, minorul şi-ar fi terminat pregătirea profesională pe care o primea.

Până la acea dată, dacă minorul avea un câştig la momentul vătămării, despăgubirea se va stabili pe baza câştigului de care a fost lipsit, iar dacă nu avea un câştig, potrivit dispoziţiilor art. 1388, care se aplică în mod corespunzător. Această din urmă despăgubire va fi datorată de la data când minorul a împlinit vârsta prevăzută de lege pentru a putea fi parte într-un raport de muncă.
• Alte articole de acelasi autor:
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
–Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.
-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.
Cabinet avocat Tudor Ion
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Distribuie pe:

Avocat Drept Penal | Avocat Divort, Dreptul Familiei | Avocat ANRP | Avocat Societati Comerciale | Avocat Legislatie Rutiera | Avocat Dreptul Transporturilor | Avocat Fiscal | Avocat Achizitii Publice | Avocat CEDO | Avocat Malpraxis | Avocat infractiuni contra sigurantei statului | Avocat infractiuni contra persoanei | Avocat adoptii | Avocat infractiuni contra vietii, integritatii corporale si sanantatii Avocat infractiuni contra patrimoniului | Avocat infractiuni contra familiei | Avocat infractiuni legi speciale | Avocat civil Bucuresti | Avocat penal Bucuresti | Avocat penalist Bucuresti | Avocat drept contencios si administrative | Cabinet avocatura Bucuresti | Avocat Bucuresti | Baroul de avocati Bucuresti | Lawyer Romania | Avocat legislatia muncii | Avocat cetatenie | Avocat drept imobiliar | Avocat codul muncii | Avocat Uniunea Europeana