skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Cum se poate dovedi ca nu a fost comisa contraventia privind nerespectarea obligatiei de acordare prioritate de trecere pentru pietoni

Cum se poate dovedi ca nu a fost comisa contraventia privind nerespectarea obligatiei de acordare prioritate de trecere pentru pietoni

Constatarea acestei fapte se face prin procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.

In cele mai multe cazuri, din cate am observat, la locul contraventiei se afla si  masina organului de politie, astfel ca se poate presupune ca agentul de politie dispune de tehnica sub forma camerelor foto sau video, ceea ce permite inregistrarea faptei contraventionale.

 

Cu toate acestea, in mod surprinzator, de cele mai multe ori procesul verbal de contraventie se incheie prin mentionarea celor constatate prin propriile simturi ale agentului de politie.

Jurisprudenta CEDO a statuat insa ca, in situatiile in care organul de constatare dispune de asemenea inregistrari are obligatia sa depuna la dosarul cauzei inregistrarea respectiva, sub sanctiunea anularii procesului verbal ca fiind netemeinic.

Presupunand ca statul va indeplini aceasta obligatie, sarcina de a dovedi

ca o astfel de proba nu este veridica si ca nu poate fi retinuta de catre instanta de judecata la analiza meterialului probator ii va reveni persoanei care contesta procesul verbal de contraventie.

Daca insa contravenientul nu reuseste sa administreze acele probe care sa contrazica probele de care se foloseste organul de politie constatator plangerea contraventionala va fi respinsa si procesul verbal mentinut, cu toate efectele acestuia, inclusiv suspendarea dreptului de a conduce pe o anumita perioada de timp.

 

In foarte multe cazuri insa, dupa cum deja am aratat, nu exista inregistrari ale comiterii contraventiei, astfel ca la dosarul cauzei se va afla, ca proba in acuzare, numai procesul verbal de contraventie.

In plus, fapta poate fi consemnata in termeni generici si fara sa precizeze elementele care l-au determinat pe agentul constator sa califice ca atare fapta. Dat fiind insa obiectul contraventiei se impune sa fie consemnate toate circumstantele savarsirii faptei, datele necesare individualizarii faptei, cerinta fiind imperativa. Au fost cazuri in care agentul constator a  intocmit un act formal, lipsit de continut si de minimele date in astfel de contraventii, cum ar fi cele referitoare la pietonii aflati in traversare carora nu s-a acordat prioritate,  pozitia autovehiculului  in raport de acestia, modalitatea in care a fost constatata contraventia, respectiv prin propriile simturi sau alte mijloace, cati pietoni s-au angajat in traversare, pozitia martorilor la locul de trecere, in ce fel era pozitionat autoturismul la savarsirea contraventiei, etc. ceea ce atrage nulitatea procesului verbal conform art. 17 din acelasi act normativ.

 

In absența descrierii modalității concrete, a acțiunii or omisiunii ce înfrânge legea, nu se pot determina circumstanțele săvârșirii, urmările ei, gradul real de pericol social, gradul culpei și în consecință nici individualiza sancțiunea. Incompleta descriere a faptei contravenționale atrage nelegalitatea actului în raport de disp. art. 16 și art. 17 din O.G. 2/2001, pe de o parte, și naște un dubiu rezonabil, aplicându-se principiul in dubio pro reo în favoarea persoanei sancționate cu privire la temeinicia sancțiunii aplicate, pe de altă parte.

Imagini pentru imagini prioritate pietoni

Cu toate aceste deficiente, in asemenea situatii, nu este exclus ca instanta de judecata sa retina ca procesul verbal de contraventie se bucura de prezumtia de autenticitate, dat fiind calitatea de reprezentant al statului a celui ce il incheie.

In aceasta situatie, sarcina probei ii va reveni petentului care prin audierea de martori, inregistrari video, planse foto poate rasturna prezutia de autencitate de care se bucura procesul verbal.

 

Referindu-ne in mod concret la contraventia privind neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate( art. 100 alin.(3) lit.b) din OUG 195/2002,in sarcina instantei va reveni obligatia de a analiza, pe baza probelor administrate, imprejurarea daca pietonul se afla sau nu in traversare pe trecerea de pietoni.

 

In acest scop, punctual, apararea va trebui sa probeze impreujrarea ca in deplasarea sa, acel  conducator auto nu se afla in imediata vecinatate a trecerii de pietoni si ca pietonul respectiv nu pasise inca pe trecerea de pietoni.

De asemenea, corelativ, apararea va trebui sa demonstreze ca fapta nu constituie contraventie si pentru ca pietonul nu se afla pe sensul de deplasare a autovehicului.

 

Din aceasta ultima imprejurare se poate deduce ca, daca pietonul se afla in imediata apropiere a spatiului de demarcatie dintre benzile de circulatie, dar pe celalalt sens de mes, conducatorul auto nu va trebui sa-i cedeze trecerea pentru ca pietonul nu se afla pe sensul sau de mers.

 

Alte articole de acelasi autor:

Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala;

Ce prevede Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata in anul 2014;

-Ce posibilitate ofera Legea 143/2000 persoanei cercetate pentru deţinere illegala de droguri pentru propriul consum de a nu mai executa pedeapsa privativă de libertate;

Cum este aparat dreptul la propria imagine  prin mijloace juridice;

Ce trebuie sa se probeze in opinia avocat asigurari si ce obligatii ii revin asiguratului in cazul care intervine riscul asigurat;

Ce masuri trebuiesc intreprinse in opinia avocat recuperari daune daca ti-a fost avariata masina.

 

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design