Cum sa nu se depaseasca limitele libertatii de exprimare in cazul articolelor de presa conform motivarii unei instante

Cum sa nu se depaseasca limitele libertatii de exprimare in cazul articolelor de presa conform motivarii unei instante

In aceste ultime zile in care se desfasoara campania electorală pentru alegerile prezidenţiale cei implicati,pe langa promisiuni,despre care nu stim daca se vor putea onora, au folosit uneori cuvinte dure,chiar atacuri la persoana.
De asemenea,unele articolele de presa au fost partinitoare,in functie de interesele urmarite, ar putea fi apreciate ca aducand atingere dreptului la onoare si demnitate al celui vizat.

Ca urmare,cunoasterea limitelor in care trebuie sa se exercite libertatea de exprimare este necesara. Un exemplu in acest sens din practica unei instante,preluat dintr-o revista de specialitate precum si referirea la textele de lege ce se aplica pot fi folositoare.

• Un exemplu din jurisprudenta
Prin cererea de chemare in judecata reclamanta a solicitat instantei sa dispuna obligarea paratilor la plata unei sume de bani reprezentand daune morale,sa elimine din continutul site-ului articolul jignitor la adresa sa,sa publice pe site-ul respectiv hotararea pronuntata in cauza precum si publicarea hotararii pronuntate intr-un ziar de circulatie nationala.

Reclamanta a aratat ca pe site-ul respectiv au fost publicate o serie de articole de presa vizand-o pe aceasta si familia sa,context in care au fost jigniti,denigrati,prezentati ca persoane imorale,corupte.

Instantele, de fond si de apel au admis cererea reclamantei.
S-a retinut ca, prin articolele de presa publicate pe site-ul respectiv este evidenta intentia de publicare a unor informatii de “senzatie”,informatii nefundamentate pe o baza factuala solida,insa prejudiciabila pentru reclamanta,careia i-au fost incalcate drepturile personale nepatrimoniale fundamentale constand in dreptul la onoare,deptul la reputatie si dreptul la propria imagine.
Nu este de ignorat nici disconfortul psihic suferit de aceasta,concretizat in tulburarea linistii sufletesti si mentale,temerii ca imaginea sa in societate este compromisa.

Fiind vorba de un articol de presa,libertatea de exprimare,astfel cum este consacrata in art.10 din Conventie,constituie unul din fundamentele esentiale ale unei societati democratice.insa exercitarea acestei libertati nu trebuie sa fie facuta in mod abuziv si discretionar,ci trebuie subsumata bunei credinte in exercitarea ei.
Dimpotriva,trebuie inteles ca trebuie sa furnizeze informatii exacte si demne de incredere cu respectarea deontologiei jurnalistice.

S-au dat mai multe exemple din practica Curtii europeane a drepturilor omului in care s-a statuat ca presa nu trebuie sa depaseasca anumite limite,ce tin mai ales de protectia reputatiei si drepturilor altuia.

Curtea a retinut ca intr-o cauza,instantele nationale au considerat ca reclamantul,ziarist experimentat,ar fi trebuit sa stie ca informatiile privind persoanele implicate intr-o procedura penala in curs erau confidentiale.

Este vorba de puterea unui articol de presa de a putea anihila in fractiuni de secunda imaginea pe care apelanta si-a construit-o zi de zi,pe durata a zeci de ani,muncind.

• Care sunt dispozitiile legale aplicabile

Codul civil reglementeaza in Sectiunea a 3-a dreptul la libera exprimare,dreptul la libera exprimare,dreptul la viata privata ,dreptul la demnitate,dreptul la propria imagine,atingerile aduse vietii private si limitele incidente in privinta acestor drepturi.

Dreptul la libera exprimare
Este prevazut in art.70 Cod civil,care dispune ca orice persoană are dreptul la libera exprimare.
Exercitarea acestui drept nu poate fi restrânsă decât în cazurile şi limitele prevăzute la art. 75.

Dreptul la viata privata
Este reglementat in art.71 din Codul civil,care dispune ca orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private.
Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie,nici în domiciliul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
Este, de asemenea, interzisă utilizarea, în orice mod, a corespondenţei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum şi a informaţiilor din viaţa privată a unei persoane, fără acordul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.

Dreptul la propria imagine
Orice persoană are dreptul la propria imagine.
În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

Art.75 Cod civil Limite
Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile care sunt permise de lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care România este parte.

Exercitarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale cu bună-credinţă şi cu respectarea pactelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în prezenta secţiune.

Art.8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale prevede ca “orice persoana are dreptul la respectarea vietii private si familial,a domiciliului sau si a corespondentei sale”.
• Alte articole de acelasi autor:
-INFRACTIUNILE CONTRA SIGURANTEI SI INTEGRITATII SISTEMELOR SI DATELOR INFORMATICE;
-INFRACTIUNILE CONTRA INTEGRITATII CORPORALE SAU SANATATII;
-Ce prevede legislatia drogurilor daca consumatorul de droguri cercetat nu este cooperant cu procurorul sau nu isi da acordul pentru a fi inclus in programul de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
–Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.
-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
-Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de client
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Distribuie pe:

Avocat Drept Penal | Avocat Divort, Dreptul Familiei | Avocat ANRP | Avocat Societati Comerciale | Avocat Legislatie Rutiera | Avocat Dreptul Transporturilor | Avocat Fiscal | Avocat Achizitii Publice | Avocat CEDO | Avocat Malpraxis | Avocat infractiuni contra sigurantei statului | Avocat infractiuni contra persoanei | Avocat adoptii | Avocat infractiuni contra vietii, integritatii corporale si sanantatii Avocat infractiuni contra patrimoniului | Avocat infractiuni contra familiei | Avocat infractiuni legi speciale | Avocat civil Bucuresti | Avocat penal Bucuresti | Avocat penalist Bucuresti | Avocat drept contencios si administrative | Cabinet avocatura Bucuresti | Avocat Bucuresti | Baroul de avocati Bucuresti | Lawyer Romania | Avocat legislatia muncii | Avocat cetatenie | Avocat drept imobiliar | Avocat codul muncii | Avocat Uniunea Europeana