skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com
Clauza De Confidentialitate
in ce consta clauza de confidentialitate

Clauza de confidentialitate poate fi retrasa daca nu sunt indeplinite conditiile pentru care s-a acordat

Clauza de confidentialitate poate fi retrasa daca nu sunt indeplinite conditiile pentru care s-a acordat

Clauza de confidentialitate este inserata in contracte tot mai des. Este o masura justificata datorita prejudiciului ce poate apare prin divulgarea de informatii din domeniul de activitate al unei firme. Ca urmare, o astfel de clauza ar trebui negociata si inserata in contracte pentru a preveni divulgarea de informatii.

Clauza de confidentialitate, reglementarea in lege

In art.1184, intitulat obligatia de confidentialitate, se dispune despre obligatia de confidentialitate in negocierile precontractuale.

Când o informaţie confidenţială este comunicată de către o parte în cursul negocierilor, cealaltă parte este ţinută să nu o divulge şi să nu o folosească în interes propriu. Aceasta, indiferent dacă se încheie sau nu contractul. Încălcarea acestei obligaţii atrage răspunderea părţii în culpă.

Clauza de confidenţialitate, este prevazuta si in art.26 din Codul muncii. Părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.

Ce consecinte atrage nerespectarea clauzei de confidentialitate 

Nerespectarea clauzei de confidentialitate de către oricare dintre părţi poate atrage obligarea persoanei în culpă la plata de daune-interese.

Mai poate atrage raspunderea disciplinara, in functie de gravitatea faptelor ce determina asemenea sanctiuni. In plus, plata daunelor-interese chiar si desfacerea contractului individual de munca.

Clauza de confidenţialitate îşi produce efectele dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Una dintre acestea este sa fie

expres prevăzută în contractul individual de muncă.

Ce trebuie dovedit daca se declanseaza un litigiu de munca privind clauza de confidentialitate

Daca se declanseaza un astfel de conflict individual de munca poate fi sesizata instanta judecatoresca. Incalcarea de catre salariat a clauzei  de confidentialitate, va trebui dovedita de angajator. Trebuie sa demonstreze vinovăția salariatului, iar cand este cazul, a fostului salariat, prejudiciul creat, precum si legatura de cauzalitate dintre faptă și pagubă.

In cadrul unui astfel de proces va trebui sa se dovedeasca ca salariatului  ii era interzis prin contractul individual de munca transmiterea informatiilor ce au fost declarate confidentiale in clauza de confidentialitate. Deci, nu oricare date pe  care le-ar fi cunoscut pe parcursul executarii contractului.

Pentru a fi valabila, sunt necesare indeplinirea unor conditii ale clauzei de confidentialitate. Anume,sa fie expres prevazuta in contractul individual de munca. Sa prevada expres care sunt informatiile confidentiale  pentru a produce efecte.

Ce date pot fi confidentiale in activitatea firmelor

Unele firme dispun de informatii importante pe care le apreciaza ca fiind confidentiale. Au tot interesul  sa nu fie dezvăluite, pentru ca le-ar putea aduce prejudicii. Din acest motiv, ii obliga pe angajații sa nu divulge unele informații importante pe care le-au luat la cunoștință pe parcursul activității in firma.

Un exemplu il reprezinta datele cu caracter personal despre clienți. Mai pot interesa date despre salariaţii şi persoanele din conducerea firmei. In functie de obiectul de activitate se pot interesa despre activităţile de cercetare, invenţiile, procesele secrete care au loc în cadrul firmei.

Clauza de confidentialitate in practica instantelor

In speta, initial a fost acordata salariatului clauza de confidentialitate. Ulterior clauza de confidentialitate i-a fost retrasa pe motiv ca nu sunt indeplinite conditiile necesare pentru a fi acordata.

Astfel, Directorul General al societatii comerciale a emis o Decizie, în virtutea dispozitiilor din Contractul Colectiv de Munca aplicabil pe unitate. S-a consemnat aprecierea acordarii indemnizatiei pentru clauza de confidentialitate este de competenta directorului general al societatii. S-a facut la propunerea sefilor de compartimente si este in cuantum de 300 lei. Indemnizatia pentru clauza de confidentialitate poate fi retrasa sau diminuata pentru o anumita perioada. Totusi, se retrage in situatia in care se constata o incalcare a conditiilor care au dus la implimentarea acesteia.

Totodata, a fost aplicata reclamantului sanctiunea de retragere a  indemnizatiei pentru clauza de confidentialitate. Angajatorul nu a avut în vedere existenta vreunei cauze care să înlăture aplicarea sporului de confidențialitate.

Ce a invocat reclamantul despre clauza de confidentialitate

Reclamantul a invoca aparari de fapt referitoare la faptul ca nu a savarsit nicio fapta de natura disciplinara. De asemenea, necomunicarea Regulamentului intern al paratei, decizia contestata este lovita de nulitate absoluta. Nu respecta prevederile privind procedura aplicarii unei sanctiuni disciplinare si continutul deciziei de sanctionare disciplinare.

In ce a constat apararea paratei

Pârâta s-a aparat că decizia contestată nu este o decizie de aplicare a unei sancțiuni disciplinare. conform prevederilor Contractului colectiv de munca indemnizația pentru clauza de confidențialitate poate fi retrasă sau diminuată pentru o anumită perioadă. Fără insa ca aceasta să reprezinte o sancțiune disciplinară, în situația in care se constată o încălcare a condițiilor care au dus la implementarea acesteia.

Atât angajatorul, cât și salariatul pot încălca condițiile care au dus la acordarea clauzei de confidențialitate. Sens în care aceasta poate fi diminuată sau retrasă. Angajatorul a acordat salariatului clauza de confidențialitate, fără ca acesta, conform postului pe care îl ocupă. In baza atribuțiilor sale de serviciu nu avea acces la date și informații cu caracter confidențial. Nefiind o sancțiune disciplinară prevăzută de art.247-252 Codul Muncii, nu există obligația societății de respectare a condițiilor de formă și fond cerute de Codul Muncii deciziei de aplicare a unei sancțiuni disciplinare.

Pentru aceste motive, pârâta solicită respingerea acțiunii.

Ce a retinut instanta despre clauza de confidentialitate

Instanța reține natura postului reclamantului și atribuțiile de serviciu stabilite în sarcina sa prin fișa postului, Reclamantul nu are contact cu acel tip de date și informații enumerate enunțiativ la art. 56, alin.,2 din CCM/2015 din unitatea pârâtă. Cum ar fi planurile anuale și de perspectivă ale societății, sintezele privind situațiile financiare ale societății, studiile de piață, planurile și informațiile despre clienții societății, producțiile soft, informațiile din baza de date, parole și coduri de acces.

Există indicate drept informații cu caracter confidențial și datele referitoare la obiectele de inventar, informațiile privind furnizorii societății și procedurile de securitate. Reclamantul, încadrat pe postul de izolator, ar putea avea contact cu astfel de date. Aprecierea finală asupra faptului dacă tipul de date de care ia cunoștință un salariat este dintre cele pentru care se încheie clauză de confidențialitate aparține directorului general al societății.

Pentru ce motive a respins cererea reclamantului

Reclamantul nu a susținut că în activitatea sa ia cunoștință de date și informații cu caracter confidențial. Din acest motiv va aprecia ca pertinente susținerile pârâtei. Reclamantul nu îndeplinește condițiile pentru a beneficia de indemnizația de confidențialitate. In aplicarea prevederilor interne anterior citate a emis dispoziția de retragere a acestei indemnizații, concretizată.

Decizia contestată are caracterul unui act de reziliere a clauzei de confidențialitate, anterior funcțională între părțile din prezentul litigiu. Nu are caracterul unei sancțiuni disciplinare, aspect subliniat chiar în conținutul deciziei.

Motiv pentru care vor fi respinse ca neavând incidență în cauză apărările reclamantului referitoare la nulitatea absolută a acestei decizii. Raportat la  nerespectarea procedurii cercetării disciplinare și a conținutului obligatoriu al unei decizii de sancționare disciplinară.

Alte articole de acelasi autor

Ce criterii se au in vedere la admiterea cererii de prelungire a dreptului de circulatie;

Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;

Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

Pentru ce motive instanta a acordat despagubiri pentru accidentul rutier desi societatea de asigurare a sustinut ca nu s-a dovedit ca piatra care a sărit în parbriz aparține vehiculului ce a proiectat-o în parbriz;

Motivul real al concedieri si criteriile creaza suspiciuni cat timp performanta si evaluarea sa au fost maxime;

In ce cazuri constituie provocare documentarea infractiunilor de trafic de droguri prevazuta de Legea 143/2000 prin folosirea investigatorilor acoperiti;

Din ce motive au fost achitati pentru constituire grup infractional desi la comiterea faptei au participat trei inculpati

Cum procedam in cazul viciilor ascunse ale constructiilor in vederea tragerii la raspundere a persoanei vinovate

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media