skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Ce trebuie cunoscut in legatura cu infractiunea de santaj

Ce trebuie cunoscut in legatura cu infractiunea de santaj

Şantajul ca infractiune este prevazut in art. 207 Cod penal si consta in constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva,în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul. Se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).

Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Din examinarea aceluiasi articol se poate constata ca pentru existenta infractiunii faptuitorul:

-exercita o acţiune de constrângere a unei persoane fizice-in multe cazuri aceasta are loc prin violenţă şi ameninţare-să dea, să facă, să nu dea, să nu facă,să sufere ceva.

De mentionat insa ca actele de constrângere trebuie să creeze o stare de temere, de intimidare a persoanei vătămate, astfel incat victima infractiunii de santaj sa nu mai poată reacţiona şi opune rezistenţa.

– a da ceva are semnificatia de a remite un bun, suma de bani, să facă înseamnă să aibă o anumită conduită, să acţioneze într-un anumit fel;

-sa nu dea înseamnă să nu predea un bun;

-să nu facă inseamna omisiunea de a adopta un anumit comportament sau de a acţiona într-un anumit fel;

-să sufere ceva reprezinta suportarea unui prejudiciu patrimonial sau nepatrimonial. Urmarea este ca se produce o îngrădire a libertăţii psihice a persoanei vătămate de a acţiona conform voinţei acesteia.

In literatura juridica se da ca exemplu pentru infractiunea de santaj fapta inculpatului de a constrânge persoana vătămată, prin ameninţarea cu moartea a sa şi a membrilor familiei sale, să îi dea o sumă de bani, în scopul de a dobândi în mod injust această sumă de bani

In cazul nfractiunii de santaj se cer indeplinite urmatoarele conditii:

-exercitarea unei constrângeri cu scopul ca persoana vătămată să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva;

-fapta se comite pentru a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul;

-constrângerea să se facă prin ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată, soţul sau o rudă apropiată;

-amenintarea  să vizeze producerea unui rău viitor.

  • Alte articole de acelasi autor:

Ce trebuie cunoscut despre efectele pe care le produce divortul asupra relatiilor dintre fostii soti;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

-Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;

-In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri;

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate.

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media