skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Ce trebuie avut in vedere la contestarea contraventiilor de viteza constatate prin aparatul radar

Ce trebuie avut in vedere la contestarea contraventiilor de viteza constatate prin aparatul radar

Imagini pentru imagini radar auto

In situatia in care   se constata prin aparatul radar ca a fost depasita viteza legala se intocmeste un proces verbal prin care se dispune sanctionarea pentru  o contraventie la regimul de viteza.

Daca considerati ca nu ati savarsit o astfel de contraventie va trebui sa formulati in termenul prevazut de lege o plangere contraventionala si la motivarea acesteia sa tineti cont de anumite elemente prin care sa convingenti instanta de justetea afirmatiilor pe care le faceti.

Un aspect important al obiectului cererii il va constitui, desigur, solicitarea de a nu sw suspenda dreptul de a conduce un autovehicul.

  •  Ce prevederi legale trebuie avute in vedere

 

In acest sens, potrivit art.102 alin.3 lit.e din OUG 195/2000, constituie contraventie, depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata potrivit legii, cu mijloace omologate si verificate metrologic.

 

Deci, pentru a se retine in sarcina unui participant la trafic savarsirea acestei fapte contraventionale se impune sa fie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

-depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum si pentru categoria autovehiculului condus;

-viteza inregistrata sa fie mai mare cu cel putin 50 km/h decat cea maxima admisa;

-constatarea sa se faca prin mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.

 

Cu toate acestea, in functie de anumite elemente, se pot contesta unele contraventii la regimul de viteza care sunt contatate prin aparatul radar.

Se cunoaste ca depăşirea vitezei legale este constată doar prin înregistrările făcute cu aparate omologate şi verificate metrologic insa aceste înregistrări trebuie făcute doar în condiţii reglementate de legislaţie.

 

Astfel,  chiar si conditiile in care au fost respectate dispozitiile referitoare la efectuarea înregistrărilor radar, legea prevede unele marje de toleranţă ale acestor aparate. Aceasta se datoreaza faptului ca  precizia masuratorilor poate fi diminuata din cauza unor factori precum: eroarea internă a blocului de emisie, eroarea blocului de recepţie, condiţiile atmosferice, etc.

Aceste marje de toleranţă ale valorilor înregistrate mai depind de  imprejurarea dacă autoturismul poliţiei pe care se află montat aparatul radar se află staţionat sau în mişcare.

 

In acest sens, potrivit art 3.1.1. din NML (Norma de Metrologie Legală) 021-05 pentru măsurarea vitezei, în condiţii normale de trafic, pentru cinemometrele care funcţionează numai în regim staţionar, eroarea maximă tolerată este de ± 3 km/h, pentru viteze de până la 100 km/h, şi ± 3 % din valoarea măsurată, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

 

In acelasi articol, la litera c) se prevede că în regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h, şi ± 4 % din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

 

  • Exemplu de determinare a vitezei luand in considerare eroarea de masurare

 

Ca exemplu practic, presupunand   ca ati fost depistat de aparatul radar cu viteza de 181 km/h, eroarea de 4% este de 7,24 km/h, astfel încât viteza  va fi de  173,7 km/h, prin luarea în considerare a erorii legale .

Sau, la viteza de 181 km/h identificata de aparatul radar, eroarea de 3% este de 5,43 km/h, viteza este de 175,57 km/h.

In aceste situaţii nu ar trebui dispusă suspendarea permisului de conducere.

 

  • Cum interpreteaza literatura de specialitate aceste prevederi

 

In literatura de specialitate s-a aratat ca cel care trebuie sa tina cont de aceste prevederi este agentul constatator,  in caz contrar petentul este in drept sa formuleze plângere contraventionala în instanţă.

A fost motivata aceasta situatie prin aceea ca, in lipsa unor dispoziţii legale exprese, în cazul vitezei măsurate cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, eroarea maximă tolerată prevăzută de norma de metrologie legală se aplică de agentul constatator la momentul constatării contravenţiei şi încheierii procesului verbal, iar în caz de neconformare de instanţa investită cu soluţionarea plângerii contravenţionale.

Imagini pentru imagini radar auto

Tot in literatura de specialitate s-a aratat si ca, prin dispoziţiile OUG nr. 195 /2002 privind circulaţia pe drumurile publice, ale HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 , dar şi ale Normei de Metrologie Legală NML 021-05/2005 nu se stabileşte autoritatea competentă să aplice eroarea maximă tolerată, această obligaţie revine agentului constatator la momentul constatării contravenţiei şi încheierii procesului verbal, iar în caz de neconformare instanţei investite cu soluţionarea plângerii contravenţionale.

 

  • Care este realitatea in ce priveste solutiile instantelor

 

Cu toate acestea, agentul constatator si instantele nu au in vedere in toate cazurile care au ca obiect contraventii la regimul de viteza aceste prevederi, solutiile fiind diferite.

Solutii ale instantelor care au tinut cont de aceste criterii precum si alte elemente ce trebuiesc avute in vedere la contestarea procesului verbal de constatare a unei contraventii la regimul de viteza vor face obiectul unui alt articol.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

Cum se poate folosi inregistrarea video pentru anularea procesul verbal de contraventie;

In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;

Ce trebuie sa stim despre ce prevede Legea nr.143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri;

Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime

-Ce servicii avocatilale pot fi aduse in domeniul dreptului contencios administrativ si fiscal.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design