skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Ce se poate face intr-un caz de malpraxis soldat cu decesul pacientului daca spitalul refuza accesul familiei la dosarul medical

Ce se poate face intr-un caz de malpraxis soldat cu decesul pacientului daca spitalul refuza accesul familiei la dosarul medical

Ca avocat malpraxis in Bucuresti,am constatat ca in unele cazuri cand exista o suspiciune de malpraxis privind pacientul decedat,familia sa intampina greutati in obtinerea actelor medicale.
Daca familiei pacientului decedat nu i se va permite accesul la actele medicale,fisa de observatii sau dovezile privind tratamentul aplicat este deosebit dificil de dovedit un act de malpraxis.

Temeiul de drept pe care unitatile medicale au refuzat cererea familiei pacientului decedat de acces la actele medicale s-au intemeiat in cele mai multe cazuri pe dispozitiile art.21 si 22 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului. Acestea dispun ca toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia.
Informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își da consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

• In raport de refuzul accesului la dosarul medical,familia pacientului
decedat a fost nevoita sa se adreseze instantei de judecata cu o actiune de obligare a spitalului sa elibereze catre familie actele medicale ale pacientului decedat.

In mai multe cazuri, cererea a fost insa respinsa,in temeiul art.21-25 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului,precum si in temeiul altor articole din aceeasi lege.

Astfel,s-a motivat ca pacientul are acces la datele medicale personale.
Orice amestec in viata privata, familiala a pacientului este interzis, cu exceptia cazurilor in care aceasta imixtiune influenteaza pozitiv diagnosticul, tratamentul ori ingrijirile acordate si numai cu consimtamantul pacientului.
Sunt considerate exceptii cazurile in care pacientul reprezinta pericol pentru sine sau pentru sanatatea publica.

S-a mai motivat si ca prin dispozitiile art.18 din Codul deontologiei profesionale,care se refera la “Obligaţia medicului de a păstra secretul profesional este opozabilă inclusiv faţă de membrii familiei persoanei respective.
Obligaţia medicului să păstreze secretul profesional persistă şi după ce persoana respectivă a încetat să îi fie pacient sau a decedat.

De asemenea,s-a mai motivat si ca in lipsa unui acord explicit al pacientului catre rudele sale de acces la dosarul medical cererea nu poate fi admisa.

De mentionat ca, in sensul celor de mai sus este si Decizia nr.162/2008,Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate a art.21 si 22 din Legea 46/2003 precizand ca informatiile privind sanatatea persoanelor la care se refera articolele criticate intra in notiunea de viata privata,fiind prin urmare un mod de a realiza protectia drepturilor pevazute de art.26 din Constitutia Romaniei,consecrate in egala masura si de art.8 din Conventia europeana
Pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

In acelasi sens, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului a facut referire la art.8 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale,pe respectul caracterului confidential al informatiilor referitoare la sanatatea persoanei.

• introducerea unei actiuni de obligare a unitatii medicale sa
elibereze catre familie actele medicale ale pacientului decedat a fost admisa de unele instante

Alte instante au admis insa cererile familiei pacientului decedat,sens in care dam cateva exemple din motivarea instantelor in astfel de cazuri:

-art.26 din Constitutie,care se referala viata intima,familial si privata si careprevede ca,autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

-art.8 din Conventia europeana a drepturilor omului,care prevede ca orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie,a domiciliului sau si a corespondentei sale.

-interesul mostenitorilor primeaza,ceea ce inseamna ca instanta are posibilitatea sa oblige unitatea sanitara,in temeiul dreptului la informare sa,sa puna la dispozitie datele solicitate.

-in literatura de specialitate s-a dat ca exemplu decizia Curtii de Apel Bucuresti care a motivat ca:reclamantii fac parte din familia defunctului,iar legatura biologica peste care se suprapune o relatie personala reala,efectiva,ce este dovedita prin eforturile permanente ale acestora de a afal toate imprejurarie incetarii din viata,pe fondul unei reale suspiciuni privitoare la acestea,ii exclude din categoria “tertilor”.

-art.3 din Declaratia promovarii drepturilor pacientilor in Europa,care se refera la consimtamant.
Se arata ca,acordul informat al pacientului este un imperativ pentru orice interventie medicala.
Un pacient are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala. Implicatiile refuzului sau opririi unei astfel de interventii trebuie explicate cu grija pacientului.
Atunci cand un pacient nu este capabil sa-si exprime vointa si cand este necesara o interventie medicala urgenta, acordul pacientului se poate deduce, doar daca nu este evident, dintr-o exprimare anterioara a vointei, ca Intr-o astfel de situatie, consimtamantul ar fi refuzat.
Atunci cand este necesar consimtamantul unui reprezentant legal si cand interventia este absolut urgenta, aceasta se poate face, daca nu este posibil sa se obtina la timp consimtamantul reprezentantului.
Atunci cand se cere consimtamantul reprezentantului legal, pacientii (fie ei minori sau adulti), trebuie oricum sa fie implicati In procesul de luare a deciziei, atat cat permite capacitatea lor de Intelegere.
Daca un reprezentant legal refuza sa-si dea consimtamantul, iar daca doctorul sau alt furnizor este de parere ca interventia este In interesul pacientului, atunci hotararea trebuie transferata unui tribunal sau unei alte forme de arbitraj.
In toate celelalte situatii In care pacientul nu este capabil sa-si dea consimtamantul si In care nu exista un reprezentant legal sau unul desemnat de catre pacient In acest scop, trebuiesc luate decizii adecvate pentru a substitui procesul de luare a deciziilor, luand In considerare ceea ce se stie si, pe cat posibil, ce se poate presupune despre dorintele pacientului.
Consimtamantul pacientului este cerut pentru pastrarea si folosirea tuturor substantelor corpului omenesc. Consimtamantul se poate presupune atunci cand acestea trebuiesc folosite In cursul diagnosticului, tratamentului si Ingrijirilor pacientului respectiv.
Consimtamantul informat al pacientului este necesar pentru participarea la procesul de Invatamant medical clinic.
Consimtamantul informat al pacientului este imperativ pentru participarea sa la cercetarea stiintifica. Toate protocoalele trebuiesc supuse unor proceduri de revizuire etica, adecvata. O astfel de cercetare nu trebuie facuta asupra celor care nu sunt capabili sa-si exprime vointa, cu exceptia obtinerii consimtamantului unui reprezentant legal si daca cercetarea poate fi In interesul pacientului. Ca o exceptie de la cerinta ca implicarea sa fie In interesul pacientului, o persoana handicapata poate fi implicata Intr-o cercetare de observatie care nu reprezinta un beneficiu direct asupra sanatatii sale, daca acea persoana nu face obiectiuni, riscul si/sau afectarea sunt minime, iar cercetarea are o valoare semnificativa si nu sunt disponibile alte metode alternative sau alti subiecti pentru cercetare.
Unele date din articol sunt preluate din articolul”Ipoteze practice in legatura cu imposibilitatea accesarii dosarului medical al pacientului decedat” revista “Dreptul” nr. 5/2019

• Alte articole de acelasi autor:
-In ce cazuri evaziunea fiscala este considerata legala si cand este sanctionata de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Cum trebuie procedat pentru limitarea puterilor unui sot care prin actele sale afecteaza grav interesele familiei;
Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
-Ce solutii poate da instanta daca mandatarul depaseste limitele mandatului incredintat;
–Ce este promisiunea de a contracta si care sunt conditiile de validitate ale acesteia;
–In ce conditii o persoana raspunde pentru o fapta ilicita sau este sanctionata pentru o raspundere contractuala;
–In ce situatii casatoria se desface din culpa sotilor si ce trebuie dovedit;
–Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
–In ce consta infractiunea de frauda informatica;
– Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara cu referire la procedura cercetării disciplinare;
–Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de
favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice.
Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media