skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot

Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot

 Imagini pentru imagini control corespondenta

Se cunoaste din viata de toate zilele, dar si din practica instantelor,ca din anumite motive,cum ar fi  gelozia sau suspiciunea de infidelitate,se mai intampla ca un sot sa controleze corespondenta,mai nou,cea electronica, a celuilalt sot.

Desigur ca,recurgerea la astfel de metode nu este de dorit,mai ales daca suspiciunile sunt neintemeiate,astfel ca pot da nastere la tensiuni nedorite in familia respectiva. Casatoria se bazeaza pe relatii de afectiune si incredere reciproca.

 

Dar in viata reala se mai intampla si astfel de cazuri,astfel ca este de vazut cum reglementeaza asemenea situatii Codul civil,avand in vedere drepturile si indatoririle personale ale sotilor.

Astfel,in ce priveste,indatoririle sotilor,Codul civil dispune ca sotii isi datoreaza reciproc respect, fidelitate si sprijin moral. Ei au indatorirea de a locui impreuna. Pentru motive temeinice, ei pot hotari sa locuiasca separat.

 

Despre schimbarea numelui de familiese arata ca sotii sunt obligati sa poarte numele declarat la incheierea casatoriei.

Daca sotii au convenit sa poarte in timpul casatoriei un nume comun si l-au declarat,unul dintre soti nu poate cere schimbarea acestui nume pe cale administrativa decat cu consimtamantul celuilalt sot.

 

Revenind la obiectul acestui articol,se poate constata ca o reglementare speciala in Codul civil este cea referitoare la independenta sotilor.

In acest sens,se arata ca,un sot nu are dreptul sa cenzureze corespondenta, relatiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt sot.

De fapt,aceasta formulare este conforma cu at.8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului,respectiv,dreptul la respectarea vietii private si de familie,a domiciliului sau si a corespondentei sale.

 

Prin urmare,chiar daca casatoria da nastere unor obligatii reciproce ale sotilor,si in unele privinte,chiar restrangeri ale libertatii, sotii isi pastreaza independenta in relatiile dintre ei, iar dreptul la corespondenta si la viata privata este protejat fiind opozabil, inclusiv celuilalt sot.

 

Asadar,ca urmare a acestor dispozitii, un sot nu va avea deptul sa exercite controlul asupra corespondentei celuilalt sot,inclusiv a relatiilor sale sociale.

In practica judiciara si in doctrina s-au analizat astfel de situatii si s-a aratat ca neintelegerile dintre soti referitoare la controlul corespondentei si al relatiilor sociale intretinute de celalalt sot ar putea deveni motive de divort.

 

In ce priveste notiunea de corespondenta,tot din Conventia Europeana a Drepturilor Omului rezulta si ca: exista corespondenta in acele situatii in care doua sau mai multe persoane schimba,pe orice cale,pe orice suport,un mesaj,o idée,ce cuprinde atat comunicarea scrisa,cea telefonica cat si cea electronica.

 

In capitolul din Codul civil consacrat reglementarii raporturilor personale dintre soti se mai arata, in ce priveste luarea deciziilor de catre soti, ca sotii hotarasc de comun acord in tot ceea ce priveste casatoria.

 

Cu toate acestea,niciunul dintre soti nu are dreptul sa controleze relatiile socilale pe care le are celalalt sot si sa-si impuna vointa proprie referitor la aceste relatii. Nu poate controla si cenzura corespondenta celuilalt sot,indiferent de mijloacele de comunicare,nu poate controla sau impiedica intalnirile celuilalt sot cu alte persoane.

 

Fiecare dintre soti isi poate alege profesia fara acordul celuilalt sot,are libertatea sentimentelor,opiniilor sau alegerea religiei.

Cum este si firesc,de asemenea, poate decide singur in privinta propriei sanatati.

  • Alte articole deacelasi autor:

-Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;

-In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;

-Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;

Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.

-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;

-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;

-Renuntarea la judecata.

– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;

Avocat dreptul muncii.

Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design