skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Ce conditii trebuie sa indeplineasca cererea de ordonanta presedentiala pentru ca sa fie admisa

Ce conditii trebuie sa indeplineasca cererea de ordonanta presedentiala pentru ca sa fie admisa

 

Caracterul de urgenta al unor situatii necesita masuri adecvate,prin care instanta de judecata, fara sa examineze in detaliu cauza,ci,numai aparenta dreptului,dispune,pentru a nu se pierde un drept.

Spre exemplu,sotia si copilul minor nu au unde locui cu toate au locuit la acelasi domiciliu cu sotul si exista un contract de inchiriere.

 

Sau,dupa sesizarea Poliției Locale pentru verificarea legalității și suspendarea lucrărilor neautorizate de construire,tot nu se sisteaza lucrarile,astfel ca instanta de judecata poate fi sesizata.

Nu se poate cere insa demolarea constructiei ci,verificarea aparentei dreptului. Aceasta pentru ca, pe cale de ordonanţă preşedinţială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond şi nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt.

 

Ori,daca proprietarul cauzeaza un prejudiciu prin exercitarea abuziva a dreptului sau,instanta poate sa-l oblige la despagubiri in folosul celui vatamat, precum si la restabilirea siuatiei anterioare,atunci cand acest lucru este posibil. Daca prejudiciul este iminent sau foarte probabil,instanta poate sa incuviinteze,pe cale de ordonanta presedentiala,masurile necesare pentru prevenirea pagubei.

 

De aceea,in literatura de specialitate s-a aratat ca,ordonanta presedentiala este o procedura speciala in care instanta de judecata,la cererea partii interesate poate lua masuri vremelnice in cazuri urgente pentru pastrarea unui drept care s-ar putea pagubi prin intarziere,pentru a preveni o paguba iminenta ce nu s-ar putea repara sau pentru a inlatura piedici cu prilejul unei executari.

 

Ordonanţa este provizorie şi executorie. Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata sa şi nu s-au modificat împrejurările de fapt avute în vedere, măsurile dispuse vor produce efecte până la soluţionarea litigiului asupra fondului.

 

La cererea reclamantului, instanţa va putea hotărî ca executarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea unui termen.

Ordonanţa va putea fi dată chiar şi atunci când este în curs judecata asupra fondului.

Pe cale de ordonanţă preşedinţială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond şi nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt.

 

In procesele de divort sunt cazuriin care,ca si capat de cerere accesoriu cererii de divort,se cer pe calea ordonatei presedentiale incredintarea  minorului.

Intr-un asemenea caz,s-a motivat ca,datorita relatiilor tensionate dintre reclamanta, parat si parintii acestuia cu care partile locuiau impreuna,si-a mutat domiciliul  inchiriind un apartament, mutandu-se impreuna cu minorul fata de care este intr-o relatie deosebit de puternic afectuoasa,  .

 

Instanta a admis cererea reclamantei  dat fiind urgenta situatiei si masura solicitata este necesara „pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara , precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari „.I

 

Este dovedita urgenta in promovarea actiunii in conditiile in care asa cum s-a retinut,partile sunt despartite in fapt,reclamanta locuind impreuna cu minorul intr-un apartament din orasul Nehoiu, pe care l-a inchiriat ,iar pana la solutionarea actiunii de divort minorul trebuie sa se afle in grija unui parinte.

Cerinta ca masura luata sa aiba caracter vremelnic,pe aceasta cale , nu se pot lua masuri definitive care sa rezolve in fond litigiul dintre parti , deoarece ordonanta presedintiala nu are ca scop stabilirea definitiva a drepturilor partilor.

 

In conditiile in care s-a promovat actiune de divort in cadrul careia reclamanta solicita si incredintarea minorului , se apreciaza ca si aceasta conditie este dovedita.

 

Neprejudecarea fondului,decurge din conditia vremelniciei masurii dispuse,precum si din prevederea legala potrivit careia ordonanta va putea fi data chiar si atunci cand exista judecata asupra fondului. Presupune urgenta si luarea unor masuri vremelnice, instanta nu poate prejudeca fondul dreptului dar, pentru ca hotararea pe care o da sa nu fie una arbitrara , este datoare sa cerceteze aparenta dreptului, sa „pipaie„fondul.

In raport de cele expuse,instanta urmeaza sa admita cererea si sa incredinteze provizoriu reclamantei pe minor.

  • Alte articole de acelasi autor:

-Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate

-Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.

-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala

Deziderate pentru un avocat specializat in drept comercial

Responsabilitate,professionalism,fidelitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top