skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Ce a precizat instanta suprema despre evaziunea fiscala prin operatiuni fictive infractiunea prevazuta de art.9 lit.c) din Legea nr.241/2005

Ce a precizat instanta suprema despre evaziunea fiscala prin operatiuni fictive infractiunea prevazuta de art.9 lit.c) din Legea nr.241/2005

Conform dispozitiilor art.9 lit.c) din Legea nr.241/2005,constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseste cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.

Din definitia acestui text de lege rezulta ca activitatea interzisa consta in evidentierea,in actele contabile sau in alte documente legale,a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive.

Activitatea interzisa de lege,respectiv,elementul material al infractiunii de evaziune fiscala prevazuta de art.9 lit.c) din Legea nr.241/2005 poate fi inteleasa mai bine daca se au in vedere urmatoarele:

• Cum sunt definite notiunile de “operatiuni fictive” si cheltuieli”

Conform art.2 lit.f) din Legea nr.241/2005 operatiunea fictiva consta in disimularea realitatii prin crearea aparentei existentei unei operatiuni care in fapt nu exista.

Precizari in acest sens a facut Inalta Curte de Casatie si Justitie,care a hotarat ca:”operatiunea fictiva poate sa constea,printre altele,si in cheltuieli care nu au existat in realitate sau care sunt mai mari decat cele reale ori cheltuieli pentru care nu exista documente justificative,dar care sunt inregistrate in documentele legale.

• un exemplu din practica instantelor

Instanta de fond a retinut ca inculpatii,in calitatea lor de administrator,respectiv director economic al societatii comerciale,intr-un interval mare de timp,au incheiat contracte economice care nu reflectau realitatea,in virtutea carora s-au efectuat plati cu scopul reducerii masei impozabile a societatii pe care o conduceau,si-au insusit sumele repective si astfel s-au sustras de la plata catre bugetul consolidat al statului a impozitului pe profit si au dedus suplimntul TVA,aceasta fapta intrunind elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala prevazuta de art.9 lit.c) din Legea nr.241/2005, in forma continuata.

Inculpatii au declarat apel impotriva sentintei penale si nu au recunoscut savarsirea infractiunii de evaziune fiscala pentru care au fost trimisi in judecata.
In apel au solicitat efectuarea unui supliment de expertiza pentru clarificarea aspectului modului de prejudiciere a bugetului consolidat al statului.

Instanta de apel a respins suplimentarea probatoriului apreciind ca expertiza efectuata in cauza a raspuns la toate obiectivele stabilite.
A mai motivat in acest sens si ca expertul a precizat ca nu au fost gasite documente justificative la societate si nici in evidentele primare care sa certifice executarea contractelor comerciale,cheltuielile nefiind deductibile fiscal.

Instanta de apel a admis apelurile inculpatilor doar pe considerentul redozarii pedepselor,intrucat inculpatii se afla la prima incalcare a legii penale.
A mentinut insa hotatararea de condamnare pentru infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art.9 lit.c) din Legea nr.241/2005 dar in alt cuantum decat cel stabilit de instanta de fond.

Alte articole de acelasi autor:
-In caz de refuz nejustificat autoritatea publica poate fi obligata sa elibereze certificatul de urbanism;
Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
–Ce trebuie sa stim, conform avocat asigurari despre ce reprezinta si ce riscuri acopera asigurarea RCA si asigurarea facultativa CASCO;
-Avocat penalist Bucuresti;
–In ce situatii se poate limita programul de vizitare a minorului de catre un parinte dupa divort;
–In ce situatii desi legea da posibilitatea incetarii procesului penal prin impacare sau acord de mediere unele persoane nu pot beneficia de aceste prevederi;
–Ce trebuie sa stim in opinia unui avocat infractiuni trafic si consum de droguri despre ce prevede Legea nr.143/2000;
-Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala.
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
e-mail:avocat_tudorion@yahoo.com

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media