skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Care sunt factorii de care se tine cont in cazul sanctiunilor la Legea nr.50/1991,cum ar fi demolarea constructiei

 

Care sunt factorii de care se tine cont in cazul sanctiunilor la Legea nr.50/1991,cum ar fi demolarea constructiei

 

Imagini pentru imagini cladire demolata

Desfiintarea unei constructii,mai ales daca aceasta este deja edificata, nu constituie un aspect prea confortabil pentru constructorul acesteia.

Poate sa-i provoace pagube importante. De asemenea,daca imobilul este locuit,in cazul unei demolari,in mod evident ca si  locatarii vor avea de suferit.

Tocmai din aceste motive,atunci cand se va pune problema dispunerii unei masuri in ce priveste o anumita constructie,cum ar fi demolarea acesteia,trebuie sa fie luati in considerare mai multi factori,intre care mentionam urmatorii:

-daca a fost savarsita o infractiune sau o contraventie,aceasta din urmand constituind o fapta mai putin grava;

-daca constructorul a fost de buna credinta;

-prejudiciul adus altor persoane;

daca exista o solutie pentru a se remedia situatia respectiva;

-intrarea in legalitate

-daca a existat o autorizatie

-daca a fost respectata autorizatia.

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea constructiilor prevede referitor la construcțiile civile, industriale, agricole sau de orice altă natură, ca acestea se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, eliberată în condițiile legii, și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor.

In cazul in care nu sunt respectate cerintele legii,fapta constituie,dupa caz, infractiune sau contraventie.

 

Daca se apreciaza ca urmeaza sa se aplice o sanctiune,aceasta va trebui sa fie proportionala cu gravitatea faptei.

In acest sens,art.5 alin.(5) din OUG 2/2001 prevede ca sanctiunea stabilita trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social.

Ca un exemplu concret de proportionalitate a luarii unei masuri in domeniul constructiilor este cel privind demolarea unei constructii.

Intr-un astfel de caz,va trebui ca prin  masura dispusa sa existe o proportionalitate intre intinderea prejudiciului si intinderea obligatiei de demolare. Ca atare,va fi demolat din imobil doar atat cat este suficient ca prejudiciul sa fie inlaturat. De exemplu,in situatia cand regimul de inaltime al imobilului este depasit cu un anumit numar de niveluri,doar acestea trebuie sa fie demolate,nicidecum intreg imobilul.

 

In acelasi sens,sanctiunea desfiintarii/demolarii unei constructii nu se poate dispune fara sa existe o anumita limita de timp,mai ales daca a aceasta a fost tolerata de autoritati in tot acel interval de timp.

S-a apreciat in acest sens ca, timpul cat autoritatile nu au luat masuri,ci au tolerat constructia, trebuie sa fie “rezonabil”. Desigur ca,acest interval de timp,’rezonabil”, difera de la caz la caz si va fi apreciat de instanta de judecata in functie de circumstantele concrete ale cauzei.

  • Alte articole de acelasi autor:

Ce este promisiunea de a contracta si care sunt conditiile de validitate ale acesteia;

Cum a analizat instanta suprema cazul in care s-a sustinut ca revocarea din functie a directorului general a fost fara justa cauza, abuzivă, discretionara, fără temei legal si este indreptatit la daune-interese;

Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii are un inculpat in procesul penal;

– Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;

– Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal

In ce situatii se aplica raspunderea pentru ruina edificiului;

Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.

 

Responsabilitate,professionalism siloialitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design