skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com
Avocat Familie

Care sunt cerintele pentru ca o proba sa fie admisa intr-un proces si in ce conditii acestea se resping

Care sunt cerintele pentru ca o proba sa fie admisa intr-un proces si in ce conditii acestea se resping

Cum procedati in situatia in care impotriva dvs. se formuleaza o acuzatie pentru o fapta penala grava,trebuie sa va aparati, si organul de urmarire penala nu cunoaste indeajuns imprejurarile cauzei sau nu dovedeste la acel moment preocuparea necesara aflarii adevarului.
Sau,daca reclamantul solicita prin cererea de judecata sume de bani importante pe care nu i le datorati.

Chiar daca nu aveti abilitatile si cunostintele de drept sau cele necesare naturii cauzei,probabil ca va ganditi prin ce modalitati puteti contesta acuzatiile respective precum si sa dovedi realitatea.
Cu alte cuvinte,incercati sa va imaginati cum sa administrati probatoriul necesar in acest scop. Acest lucru este posibil sa devina o realitate.Daca nu intervine medierea,retragerea plangerii,cererii sau alte cauze,in cursul procesului chiar va trebui sa puneti in pactica ceea ce va imaginati in acea prima etapa.

Va intervene o alta etapa,de administrare a probelor,care va avea un rol determinant pentru dovedirea punctului dvs. de vedere. Daca va fi efectuata in mod corespunzator,incepand cu propunerea probelor concludente si utile, aveti toate sansele sa castigati in cauza respectiva.
Accentuez faptul ca,propunerea si administrarea probelor este foarte importanta,se face cu respectarea anumitor cerinte,dupa cum se va arata
In continuare.

Importanta probelor
Ca si in viata,din diferite motive,este posibil ca adevarul sa nu se cunosaca inca de la inceput,daca cauza dvs. se afla spre solutionare la organele care desfasoara activitate judiciara. Este nevoie de producerea anumitor dovezi,adica de probe, pentru ca sa se stabileasca adevarul.
Probele sunt foarte importante pentru ca pe intreaga perioada a desfasurarii unui proces,pana cand va hotararea ramane definitiva problemele se rezolva pe baza de probe. Chiar si motivarea hotararii judecatoresti trebuie sa se intemeieze pe probele administrate in cauza.
De asemenea,organul de urmarire si instanta de judecata au obligatia sa lamureasca cauza sub toate aspectele,pe baza de probe.

• Dat fiind importanta lor,se pune intrebarea ce sunt probele.
In art.97 din Codul de procedura penala,cu denumirea proba şi mijloacele de probă gasim urmatoarea definitie a probelor:”constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei şi care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal”.

• Prin ce mijloace se obtin probele:
a) declaraţiile suspectului sau ale inculpatului;
b) declaraţiile persoanei vătămate;
c) declaraţiile părţii civile sau ale părţii responsabile civilmente;
d) declaraţiile martorilor;
e) înscrisuri, rapoarte de expertiză sau constatare, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de probă;
f) orice alt mijloc de probă care nu este interzis prin lege.

Cu toate acestea fiecare caz are specificul sau concret,astfel ca pentru aflarea adevarului trebuie dovedite doar anumite imprejurari.
Unele sunt principale,esentiale,determinante pentru aflarea adevarului si pentru rezolvarea unei cauze,altele secundare,auxiliare.

• Cine are obligatia administrarii probelor
In principiu,in cadrul unui proces penal sarcina probatiunii revine organelor de urmarire penala.
In acest sens,art.100 alin.(1) C.pr.pen prevede ca organele de urmarire penala strang si administreaza probele,atat in favoarea,cat si in defavoarea suspectului sau inculpatului,la cerere sau din oficiu.
Partile formuleaza propuneri de probe iar organul de urmarire penala le admite si administreaza probele solicitate.
Atunci cand probele administrate de organul de urmarire penala nu sunt conforme cu realitatea cunoscuta de suspect sau inculpat,acestia au posibilitatea sa propuna probe pentru a le combate.

• Care sunt cerintele probelor pentru a fi admise
In mod evident ca partile pot propune orice proba. Daca insa nu sunt indeplinite anumite cerinte,proba respectiva nu poate fi admisa spre administrare. Mai mult decat atat,este interesul persoanei in cauza sa propuna probele cu cea mai mare relevanta pentru a demonstra punctul sau de vedere. Cu alte cuvinte,proba trebuie sa fie concludenta si utila cauzei. In literatura de specialitate se vorbeste de un anumit standard al probei,pentru a fi admisa,pentru a forma convingerea judecatorului.

• proba sa fie admisibila.
De exemplu,nu este admisibila proba referitoare la fapte si imprejurari care vin in contradictie cu cunostintele stiintifice sau normele morale existente in cadrul societatii la un moment dat.

• proba sa fie pertinenta
Proba trebuie sa aiba legatura cu natura cauzei,cu faptele si imprejurarile ce trebuie dovedite.

• Proba sa fie concludenta
Proba trebuie sa contribuie in mod hotarator la solutionarea cauzei,sa fie esentiala si sa determine clarificarea problemelor din cauza respectiva.

• proba sa fie utila cauzei
O proba este utila daca prin informatiile pe care le furnizeaza este necesara pentru solutionarea cauzei,clarifica faptele si imprejurarile cauzei.

• In ce situatii se resping probele solicitate de parti
Daca nu sunt indeplinite aceste cerinte, cererea de administrare de probe va fi respinsa de catre organul de urmarire penala.
In literatura juridica s-au exemplificat urmatoarele situatii:
-proba nu este relevanta in raport cu obiectul probatiunii in cauza
-se apreciaza ca pentru dovedirea elementului de fapt care constituie obiectul probei au fost administrate suficiente mijloace de proba;
-proba nu este necesara,faptul este notoriu;
-proba este imposibil de obtinut;
-cererea a fost formulata de o persoana neandreptatita;
-administrrea probei este contrara legii.

• Alte articole de acelasi autor:
-In ce conditii beneficiaza de reducerea pedepsei persoana care a savarsit o infractiune de evaziune fiscala;
–Ce informatii trebuie sa furnizeze angajatorul salariatului in mod obligatoriu la incheierea contractului de munca si ce se poate face in caz de neexecutare;
–Pe ce criterii este sanctionata o fapta ca fiind infractiune sau contraventie la Legea nr.50/1991privind autorizarea executarii constructiilor;
–In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere;
–De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal
-Drept penal-legalitate
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

Cabinet avocat Tudor Ion
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro

0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design