skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Cand se considera ca parasirea locului accidentului constituie infractiune

Cand se considera ca parasirea locului accidentului constituie infractiune

Imagini pentru parasirea locului accidentului imagini

Infractiunea de parasirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia este prevazuta de art. 338 Cod penal si face parte din
infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.

Din practica de avocat, am constatat ca exista unele neclaritati in ce priveste momentul consumarii acestei infractiuni.

 

Spre exemplu, intr-un caz, conducatorul vehiculului care a fost reclamat de victima ca i-ar fi produs o vatamare corporala a considerat ca este mai important sa conduca victima la spital pentru a i se acorda ingrijiri medicale, decat sa astepte politia la locul accidentului.  In consecinta, a fost deschis un dosar penal avand ca obiect Infractiunea de parasirea locului accidentului, cu toate ca victima a avut un numar mic de zile de ingrijiri medicale.

Avand in vedere ca, in viata de zi cu zi se pot intalni aseemenea cazuri este util sa se cunoasca ce dispune art. 338 din Codul despre infractiunea de parasirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia si care este momentul cand se considera ca parasirea locului accidentului constituie infractiune precum si ce rezulta din practica instantelor.

 

  • Cand se considera ca ai parasit locul accidentului conform legii penale

 

Astfel, părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

 

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.

 

  • Cand nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului

 

-în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;

-conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;

-conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;

-victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Imagini pentru parasirea locului accidentului imagini

  • Ce au hotarat instantele intr-o speta cu asemenea obiect inculpatul prezentandu-se ulterior la organul de politie

 

Împrejurarea că făptuitorul s-a prezentat la organele depoliţie a doua zi după accident nu are relevanţă sub aspectul împiedicării producerii urmării socialmente periculoase, infracţiunea consumându-se în momentul plecării de la locul faptei.

 

Prima  instanţă l-a achitat pe  inculpat retinand ca acesta a condus autoturismul şi la un moment dat a derapat, intrând pe contrasens şi în coliziune cu un alt autoturism.

În urma coliziunii, conducatorul celuilalt autoturism nu prezenta leziuni traumatice vizibile, astfel încât inculpatul a părăsit locul accidentului.

 

Judecătoria a considerat că, atât timp cât din concluziile raportului de expertiză medico-legală rezultă că în urma accidentului rutier martorul . nu a suferit vătămări ale integrităţii corporale, iar termenii de contuzie şi traumatism menţionaţi în diagnosticul de externare reprezintă noţiuni clinice, fără semnificaţie medico-legală, inculpatul nu avea obligaţia legală de a avea încuviinţarea organelor de poliţie pentru a părăsi locul accidentului.

 

Instanţa de fond a mai apreciat că, pentru a fi în prezenţa infracţiunii de părăsire a locului  , ar fi fost necesar să existe probe care să demonstreze că din accidentul de circulaţie s-a soldat cu vatamarea integritatii corporale sau sanatatii.

Imagini pentru parasirea locului accidentului imagini

Parchetul a declarat apel si  a susţinut că este lipsit de relevanţă dacă leziunile produse prin accident sunt grave sau nu, ori dacă pentru vindecarea lor au fost sau nu necesare îngrijiri medicale. A argumentat ca în cauză s-a făcut dovada existenţei unei vătămăria sănătăţii, ca autorul accidentului a constientizat că a produs o vătămare a sănătăţii si ca a fost necesară transportarea victimei de urgenţă la spital.

 

Instanta de apel a admis apelul si a motivat ca  victima a observat în momentul imediat următor că inculpatul a închis maşina şi a plecat spunând că se duce acasă, deşi persoanele care se strânseseră l-au avertizat să rămână. Inculpatul a observat că şoferul autoturismului cu care intrase în coliziune a suferit un traumatism şi striga că nu poate respira, s-a constat că inculpatul a conştientizat, fără putinţă de tăgadă, că, dacă vătămarea integrităţii corporale a victimei ar putea fi pusă la îndoială, cel puţin sănătatea acesteia a fostv ătămată.

 

Aceasta concluzie se impune cu atât mai mult cu cât inculpatul nu a manifestat nici cel mai mărunt interes privind eventualele leziuni pe care le-ar fi putut suferi victima, în condiţiile în care aceasta se văita şi susţinea că nu poate respira şi putea prezenta un traumatism toracic mult mai grav. Împrejurarea că victima s-a refăcut în scurt timp şi nu a prezentat leziuni de interes în plan medico-legal nu are relevanţă în cauză, în condiţiile în care inculpatul nu avea cum să cunoască urmările accidentului în momentele imediat următoare producerii acestuia.

 

Infracţiunea de părăsire a locului accidentului este o infracţiune de pericol, şi nu de rezultat, constând în crearea unei stări de pericol pentru siguranţa circulaţiei şi îngreunarea activităţii organelor judiciare în legătură cu constatarea evenimentului rutier. Prezentarea ulterioară, a doua zi, a inculpatului în faţa organelor de poliţie poate avea doar semnificaţia unei manifestări de regret cu privire la faptă, şi nu de împiedicare a producerii rezultatului socialmente periculos, infracţiunea fiind consumată.

 

  • Alte articole de acelasi autor;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;

Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;

Ce modificari a adus Legea 143/2000 privind combaterea traficului illicit de droguri.

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii are un inculpat in procesul penal;

– In ce conditii revine unei persoane raspunderea pentru fapta proprie

www.avocat-tudor.ro

0724260393

.

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media