skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Cand exista obligatie de intretinere si cand se savarseste infractiunea de abandon de familie

Cand exista obligatie de intretinere si cand se savarseste infractiunea de abandon de familie

 

Atunci cand oamenii intretin relatii intime, in cadrul institutiei casatoriei sau chiar in afara ei,isi asuma riscul nasterii unui copil sau chiar isi doresc acest lucru. Dand nastere unui copil,parintii sunt datori sa ii asigure toate cele necesare pentru a ajunge si el un om integrat in societate.

 

Din pacate insa,nu toti inteleg ca venirea pe lume a unui copil inseamna o serie de obligatii. Incepand cu nerecunoasterea paternitatii,unii barbati contesta ca au avut relatii,ca ei ar fi autorii. Intr-o astfel de situatie,urmeaza stabilirea paternitatii pe cale judecatoreasca. Pentru copiii nascuti din casatorie,situatia este mai simpla,tatal nefiind contestat.

 

  • Ce prevede Codul civil despre obligatia de intretinere

 

In Codul civil,in art.499, Drepturile si indatoririle parintesti,Obligatia de intretinere este stabilit clar ca tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

 

Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.

 

Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

De mentionat ca, părinţii au indatorirea de intretinere faţă de toţi copiii, fara deosebire dacă sunt din căsătorie, din afara ei (situatie in care este necesar să se fi stabilit filiaţia în mod legal) sau sa fie adoptaţi.

Chiar si părintele decăzut din drepturile părinteşti, sau pus sub interdicţie nu este scutit de a presta întreţinere copilului minor.

Obiectul obligaţiei de intretinere îl reprezinta mijloacele necesare traiului, inclusiv mijloacele pentru asigurarea creşterii, educării, învăţăturii şi pregătirii profesionale a copiilor în măsura în care nu au fost preluate de către stat.  .

 

  • Starea de nevoie ca si conditie a obligatiei de intretinere

 

Conceptia legilor noastre este ca cel aflat in nevoie are dreptul la intretinere. Desigur ca,primii aflati intr-o asemenea situatie sunt copiii minori. Ei,din principiu nu-si pot castiga existenta. Pe de o parte varsta,pe de alta faptul ca ei trebuie sa invete ca sa dobandeasca o profesie fac ca minorii sa fie primii indreptatiti la intretinere din partea parintilor.

 

In mod corespunzator,condtia pe care trebuie sa o indeplineasca minorul pentru a fi indreptit la intretinere este să fie în stare de nevoie. Chiar in situatia in care minorul are bunuri care ar putea fi valorificate  si chiar dacă are capacitatea de a munci.

 

Asemenea oblgatiii exista insa si intre soti,intre copiii(majori) si parinti,bunici si nepoti,infiat si infietor.

Desigur, o atfel de problema nu se pune in discutie in familiile unde sotii sunt impreuna,unde relatiile de familie sunt normale. Dar colo unde unul dintre soti neglijeaza casa,familia si risipeste veniturile si nu se intereseaza de greutatile materiale prin care trece celalalt partener,legea poate sa intervena.

 

Actiunea de stabilire a pensiei de intretinere pentru copii constituie intr-un astfel de caz un remediu. Parintele care se ocupa efectiv de copil il cheama in judecata pe parintele care uita ca are obligatii si solicita sa se stabileasca o pensie de intretinere pentru copilul minor.

 

In ce priveste cuantumul întreţinerii,art.529 Cod civil referitor la stabilirea si executarea obligatiei de intretinere, prevede ca intreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

 

Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Obligatia de intretinere exista si intre soti. Legea prevede, ca o conditie indispenabila, ca cel care solicita pensia sa se afle intr-o reala stare de nevoie si sa nu poata realiza venituri din munca din cauza incapacitatii sale.

 

  • Neplata pensiei de intretinere stabilita de instanta de judecata

constituie infractiunea de abandon de familie.

 

In acest sens,art.378cod penal prevede ca infractiunea de abandon de familie se savarseste in urmatoarele conditii:

-săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

-părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

-neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

-neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

-Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

 

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

 

Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

 

In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere;

– De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal

-Drept penal-legalitate;

–In ce  conditii asiguratorul raspunde  pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;

 -Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

-ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Profesionalism, responsabilitate, loialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top