skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Ca sa previi infractiunea de evaziune fiscala in cazul documentelor contabile distruse in mod neprevazut acestea trebuie reconstituite si anuntat organul competent

Ca sa previi infractiunea de evaziune fiscala in cazul documentelor contabile distruse in mod neprevazut acestea trebuie reconstituite si anuntat organul competent

In articolul anterior am aratat ca,in conformitate cu art.9 lit.b) din Legea 241/2005,constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseste cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi: fapta săvârşita în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale constand in omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Pentru a cunoaste in ce consta infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din Legea nr.241/2005 am prezentat semnificatia termenilor folositi in definitia infractiunii.

Prezentam in continuare in care s-a constatat savarsirea infractiunii prevazuta de art.9 lit.b) din Legea nr.241/2005 si,in care nu a fost respectata obligatia de consemnare a operatiunilor economico-financiare in documente justificative si evidentierea lor in contabilitate.

Astfel,intr-un dosar avand ca obiect aceasta infractiune,instanta de fond a
retinut ca la societatea administrata de inculpat s-a dasfasurat o verificare financiar-contabila. S-a constatat ca societatea nu a intocmit sau reconstituit evidenta contabila,nu s-au depus la organul fiscal competent declaratiile obligatorii de impozite si taxe,bilanturile contabile si balantele,obligatii ce sunt prevazute de Legea nr.82/1991.

Inculpatul a recunoscut aspectele retinute in actul de control al Ministerului Finantelor Publice,ca a efectuat operatiuni comerciale dar a sustinut insa ca arhivele(evidentele contabile) au fost distruse in mod accidental in urma unor inundatii.

A mai declarat ca ulterior distrugerii in proportii de 100% a evidentelor contabile nu a sesizat organul fiscal competent si nu a procedat la reconstituirea documentelor.
De asemenea,in aparare a mai invocat si existenta cazului fortuit,in sensul ca nu-i este imputabila fapta prevazuta de legea penala al carei rezultat e consecinta unei imprejurari care nu putea fi prevazuta.
Precizam ca art.31 din Codul penal se refera la cazul fortuit,acesta fiind o cauza de neimputabilitate si are continutul mai sus aratat.

Instanta a apreciat ca fiind simple aparari de circumstanta sustinerile inculpatului cu privire la distrugerea accidentala a documentelor contabile si ca declaratiile martorilor nu sunt suficiente pentru sustinerea apararii inculpatului. A mai constatat ca in cauza au fost efectuate operatiuni comerciale,dar acestea nu au fost evdentiate in documentele legale,aspect recunoscut si de inculpat in fata instantei.

In ce priveste apararea inculpatului in sensul retinerii dispozitiilor privind cazul fortuit,instanta a motivat ca,pentru a fi incident cazul fortuit,prevederea imprejurarii care a determinat producerea rezultatului(distrugerea documentelor contabile) trebuie sa fie imposibila,si anume sa nu fi putut fi prevazuta de orice persoana,oricat de diligenta ar fi fost,iar,pe de alta parte,documentele contabile sa nu mai poata fi reconstituite.

Or,in cauza de fata inculpatul nu a dovedit ca a fost in imposibiltate de a prevedea evenimentul.

S-a mai motivat ca din actele dosarului a rezultat ca dupa inundatia care a avut loc la sediul societatii,controlul fiind la doi ani dupa acest eveniment,inculpatul avea posibilitatea sa faca o reconstituire a documentelor.
La controlul efectuat inculpatul nu a prezentat insa documente reonstituite si chiar inculpatul a recunoscut ca dupa producerea evenimentului nu a anuntat organele in drept,crezand ca poate reconstitui singur arhiva.
A constatat vinovatia inculpatului si l-a obligat la plata prejudiciului catre ANAF.

Inculpatul a declarat apel impotriva acestei hotarari,solicitand pe acelasi temei achitarea pentru infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din Legea nr.242/2005, insa apelul a fost respins.

• Alte articole de acelasi autor
-De ce raspund pentru malpraxis medical unitatile sanitare si pentru fapta personalului medical;
-Pentru ce fapte pot fi sanctionati politistii si care este procedura de
cercetare a abaterii disciplinare;
DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR IN ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA AUTO;
–Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–Cum este aparat dreptul la propria imagine prin mijloace juridice;
–Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in tatal biologic intervine in solutionarea cererii.
– Avocat civil Bucuresti;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
–In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii;
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media