skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Infractiuni Informatice – Perchezitia informatica

Perchezitia in sistem informatic

 avocat-infractiuni-informatice8

Aceasta forma de perchezitie este folosita din ce in ce mai frecvent in ultimul timp de catre organele de cercetare penala, atat in cauzele precum infractiunile informatice cat si in cele privind infractiunile de coruptie sau evaziunea fiscala.

Perchezitia în sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice  vizeaza procedeul de cercetare, descoperire, identificare şi strângere a probelor stocate într-un sistem informatic sau suport de stocare a datelor informatice, realizat prin intermediul unor mijloace tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea informaţiilor conţinute de acestea.

O prima etapa in procedura de perchezitionare in mediul informatic este reprezentata de obtinerea sistemelor informatice sau de stocare care urmeaza sa fie perchezitionate.

In general, perchezitia informatica urmeaza unei perchezitii domiciliare care are ca scop identificarea si ridicarea sistemelor informatice care vor fi perchezitionate.

Daca perchezitia domiciliara nu respecta conditiile prevazute de lege se va putea invoca nelegalitatea perchezitiei informatice.

O alta etapa este cea a obtinerii mandatului de perchezitie.

Astfel, in cursul urmăririi penale, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală poate dispune efectuarea unei percheziţii informatice, la cererea procurorului, atunci când pentru descoperirea şi strângerea probelor este necesară cercetarea unui sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice.

Procurorul înaintează cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei informatice împreună cu dosarul cauzei judecătorului de drepturi şi libertăţi. Cererea se soluţionează în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie.

Judecătorul dispune prin încheiere admiterea cererii, atunci când aceasta este întemeiată, încuviinţarea efectuării percheziţiei informatice şi emite de îndată mandatul de percheziţie.

Încheierea instanţei trebuie să cuprindă:

-denumirea instanţei; data, ora şi locul emiterii;numele, prenumele şi calitatea persoanei care a emis mandatul; perioada pentru care s-a emis mandatul şi în cadrul căreia trebuie efectuată activitatea dispusă; scopul pentru care a fost emis; sistemul informatic sau suportul de stocare a datelor informatice care urmează a fi percheziţionat, precum şi numele suspectului sau inculpatului, dacă este cunoscut; semnătura judecătorului şi ştampila instanţei.

Încheierea prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă asupra cererii de încuviinţare a efectuării percheziţiei informatice nu este supusă căilor de atac.

avocat-infractiuni-informatice6

În cazul în care, cu ocazia efectuării percheziţiei unui sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice, se constată că datele informatice căutate sunt cuprinse într-un alt sistem informatic ori suport de stocare a datelor informatice şi sunt accesibile din sistemul sau suportul iniţial, procurorul dispune de îndată conservarea, copierea datelor informatice identificate şi va solicita de urgenţă completarea mandatului, dispoziţiile alin. (1)-(7) aplicându-se în mod corespunzător.

În vederea executării percheziţiei dispuse, pentru asigurarea integrităţii datelor informatice stocate pe obiectele ridicate, procurorul dispune efectuarea de copii. Dacă ridicarea obiectelor care conţin datele informatice prevăzute la alin. (1) ar afecta grav desfăşurarea activităţii persoanelor care deţin aceste obiecte, procurorul poate dispune efectuarea de copii, care servesc ca mijloc de probă. Copiile se realizează cu mijloace tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea informaţiilor conţinute de acestea.

Un aspect important, care daca nu este respectat poate conduce la invocarea nulitatii absolute este cel ca percheziţia în sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice se efectuează în prezenţa suspectului ori a inculpatului, dispoziţiile art. 159 alin. (10) şi (11) aplicându-se în mod corespunzător.

Percheziţia în sistem informatic ori a unui suport de stocare a datelor informatice se efectuează de un specialist care funcţionează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora, în prezenţa procurorului sau a organului de cercetare penală.

In ce priveste mentiunile pe care trebuie sa le cuprinda Procesul-verbal de percheziţie informatică acestea sunt urmatoarele:

  1. a) numele persoanei de la care a fost ridicat sistemul informatic sau suporturile de stocare a datelor informatice ori numele persoanei al cărei sistem informatic este cercetat;
  2. b) numele persoanei care a efectuat percheziţia;
  3. c) numele persoanelor prezente la efectuarea percheziţiei;
  4. d) descrierea şi enumerarea sistemelor informatice ori suporturilor de stocare a datelor informatice faţă de care s-a dispus percheziţia;
  5. e) descrierea şi enumerarea activităţilor desfăşurate;
  6. f) descrierea şi enumerarea datelor informatice descoperite cu ocazia percheziţiei;
  7. g) semnătura sau ştampila persoanei care a efectuat percheziţia;
  8. h) semnătura persoanelor prezente la efectuarea percheziţiei.

Organele de urmărire penală trebuie să ia măsuri ca percheziţia informatică să fie efectuată fără ca faptele şi împrejurările din viaţa personală a celui la care se efectuează percheziţia să devină, în mod nejustificat, publice.

Datele informatice identificate cu caracter secret se păstrează în condiţiile legii.

În cursul judecăţii, percheziţia informatică se dispune de către instanţă, din oficiu sau la cererea procurorului, a părţilor ori a persoanei vătămate. Mandatul de efectuare a percheziţiei informatice dispuse de instanţă se comunică procurorului.

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media