skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

INFRACTIUNILE CONTRA PATRIMONIULUI

 
Acest tip de infractiuni sunt reglementate in Partea Speciala a Codului penal, in Titlul II, art.228-256 in urmatoarea ordine:
-Capitolul I :fapte de furt; furt calificat;
Capitolul II:talharia si pirateria;
Capitolul III: Infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii: abuzul de incredere; abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor; bancruta simpla; bancruta frauduloasa; gestiunea frauduloasa; insusirea bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor; inselaciune; inselaciunea privind asigurarile; deturnarea licitatiilor publice; exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile.
Capitolul IV: fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice: frauda informatica, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos,acceptarea operatiunilor financiare efectuate in mod fraudulos;
Capitolul V: Distrugerea si tulburarea de posesie: distrugerea; distrugerea calificata; distrugerea din culpa; tulburarea de posesie.
Infractiunile prevazute in acest titlu au ca obiect juridic generic comun relatiile sociale de ordin patrimonial, a caror desfasurare normala asigura apararea proprietatii private si publice cu toate atributele lor.
Legea penala pedepseste faptele ilicite care aduc atingere patrimoniului in scopul ca situatiile de fapt existente sa fie mentinute in starea in care se aflau pana la interventia ilicita a faptuitorului.
In ce priveste notiunea de patrimoniu, legea evidentiaza faptul ca, in sensul legii penale, acesta a fost definit in doctrina ca fiind bunurile, insa nu ca universalitate ci in individualitatea lor susceptibila de a fi apropiate de faptuitor prin mijloace frauduloase ori de a fi distruse , deteriorate.
Infractiunea de furt este reglementata in art. 228 alin.(1) Cod penal si consta in luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept. Aceasta varianta a infractiunii reprezinta furtul care are ca scop insusirea bunului gasit. In alin.(2) al art. 228 este reglementata insa si varianta infractiunii in care fapta constituie furt si daca bunul apartine in intregime sau partial faptuitorului , dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detentia legitima a altei persoane.
In actuala reglementare din Codul penal, in art. 228 alin.(3) se prevede in mod  expres ca pot constitui obiect al furtului inscrisurile, energia electrica precum si orice fel de energie care are o valoare economica.
Obiectul furtului  poate consta deci, intr-un obiect material cum ar fi: bunul mobil, bunurile mobile prin destinatie, energiile care au o valoare economica, inscrisurile care au o valoare economica ori cele care prezinta o semnificatie deosebita pentru persoana vatamata, vehiculele, tesuturile, celulele sau organele care au fost prelevate de la alte persoane.
De  mentionat ca in unele variante ale infractiunii de furt impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
In ce priveste infractiunea de furt calificat, pe de o parte, in actuala reglementare din Codul penal nu se mai prevad urmatoarele circumstante agravante ale furtului, asa cum erau prevazute in Codul penal anterior( furtul savarsit de doua sau mai multe persoane impreuna; asupra unei persoane aflate in imposibilitate de a-si exprima vointa sau a se apara; intr-un loc public sau in timpul unei calamitati; sustragerea unui act ce serveste pentru legitimare sau identificare, iar pe de alta parte, au aparut noi circumstante agravante fata de Codul penal anterior( savarsirea furtului prin scoaterea din functiune a sistemului de alarma sau de supraveghere si savarsirea furtului prin violare de domiciliu sau sediu professional).
www.avocat-tudor.ro

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media