Avocat Drept Penal

In principiu, activitatea cabinetului nostru se desfasoara in domeniul dreptului penal si procesual penal unde, serviciile noastre includ: consultatii si consiliere juridica in domeniul dreptului penal si procesual penal, asistenta si reprezentare in fata organului de urmarire penala si a instantelor de judecata precum si in fata oricarei autoritati publice, participarea in conditiile legii la efectuarea actelor de urmarire penala (audieri, perchezitii, expertize), informari despre stadiul procesual al cauzelor in care acordam asistenta.

Despre dreptul penal

Am fost deseori intrebat de catre clientii care au avut contact prima data cu legea penala in ce consta activitatea judiciara in materie penala.

Pentru ca posed suficienta experinta ca avocat drept penal nu mi-a fost dificil sa le explic faptul ca aceasta are doua componente:

  1. Activitatea de urmarire penala;
  2. Activitatea de justitie penala propriu-zisa.

Prima activitate este desfasurata de catre procuror si organele de cercetare penala iar acestea actioneaza pentru prevenirea si constatarea infractiunilor, identificarea suspectilor, descoperirea si strangerea probelor in vederea stabilirii daca exista sau nu temeiuri de trimitere in judecata.

A doua activitate este de justitie penala, realizata de instantele judecatoresti penale.

Un avocat drept penal cunoaste Codul penal in vigoare si ca acesta prevede care sunt participantii in procesul penal si anume:organele judiciare, avocatul, partile, subiectii procesuali principali precum si alti subiecti procesuali. Organele judiciare sunt: organele de cercetare penala, procurorul, judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara, instantele judecatoresti.

Partile sunt inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente.
Subiectii procesuali principali sunt suspectul si persoana vatamata.
In afara participantilor mentionati sunt subiecti procesuali:martorul, expertul, interpretul, agentul procedural, organele speciale de constatare.

Activitatea statului – ca titular al ordinii de drept – de tragere la raspundere a persoanelor care au savarsit infractiuni nu se poate exercita oricum.
Faptele si actele prin care are loc aceasta activitate sunt riguros stabilite de legiuitor in cadrul procesului penal care se finalizeaza printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Distribuie pe: