skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Aplicarea masurilor preventive fata de minori in noul Cod de procedura penala

Masurile preventive sunt institutii procesual penale cu caracter de constrangere, pe care organelle judiciare le pot lua fata de invinuit sau inculpat, in vederea unei bune desfasurari a procesului penal si a atingerii scopului acestuia.
Analizand scopul masurilor preventive, in literatura de specialitate s-a aratat ca acestea se iau pentru ca invinuitul sau inculpatul sa fie impiedicat sa intreprinda anumite activitati care s-ar rasfrange negativ asupra desfasurarii procesului penal, sau asupra atingerii scopului acestuia.

 

In acelasi sens, legea procesual penala prevede si ca masurile preventive au drept scop asigurarea bunei desfasurari a procesului penal ori impiedicarea invinuitului sau inculpatului de a se sustrage de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei
Reglementarile Codului nostru de procedura penala, in materia masurilor preventive au suferit o serie de modificari importante in ultimii ani, care se impuneau pentru instituirea unor garantii eficiente ale respectarii principiului libertatii persoanei, ca regula de baza a procesului penal precum si in vederea armonizarii legislatiei noastre cu cea europeana si cu conventiile internationale la care tara noastra a aderat.
Noul Cod de procedura penala prevede dispozitii speciale cu privire la masurile preventive aplicate minorilor. In acest sens, in art. 243 alin. 2 se prevede ca retinerea si arestarea preventiva pot fi dispuse doar fata de un minor care are calitatea de inculpat, si doar in conditii exceptionale, respectiv, numai daca efectele pe care privarea de libertate le-ar avea asupra personalitatii si dezvoltarii acestuia nu sunt disproportionate fata de scopul urmarit prin luarea masurii.
La stabilirea duratei pentru care se ia masura arestarii preventive trebuie sa se tina seama de varsta inculpatului de la data cand se dispune asupra luarii, prelungirii sau mentinerii acestei masuri.
De asemenea, in mod obligatoriu va fi incunostiintat reprezentantul legal al acestuia sau, dupa caz, persoana in ingrijirea ori supravegherea careia se afla, cand se dispune retinerea sau arestarea preventiva a minorului.
In art. 244 din noul Cod de procedura penala se prevede ca, in raport cu particularitatile varstei, infractorii minori beneficiaza de un regim special de detentie, iar masurile preventive care se iau fata de acestia nu trebuie sa prejudicieze dezvoltarea lor fizica, psihica sau morala.
Referitor la judecarea cauzelor cu inculpati minori, noul Cod de procedura penala prevede ca aceasta se face de urgenta si cu precadere, iar sedinta de judecata nu este publica. Minorul va fi ascultat o singura data de catre instanta, reaudierea sa fiind admisa de catre judecator doar in cazuri temeinic justificate.
Inculpatul care a savarsit infractiunea cand era minor , este judecat potrivit procedurii speciale privitoare la minori, chiar daca intre timp inculpatul a implinit 18 ani.
De remarcat si faptul ca in noul Codul de procedura penala se reiau unele din dispozitiile Codului de procedura penala in vigoare, chiar daca, uneori intr-o redactare diferita.
Spre exemplu, art. 160/f C. pr. pen. prevede drepturi proprii pentru minorii detinuti sau arestati preventiv, un regim special de detentie preventiva, in raport cu particularitatile varstei lor, garantii specifice de respectare a acestor drepturi si a regimului special prevazut de lege.
Art.160/f alin.(2) C.pr. pen. prevede ca asistenta juridica obligatorie este asigurata in toate cazurile invinuitilor si inculpatilor minori, retinuti sau arestati preventiv.
Incunostiintarea unor persoane si autoritati prevazute de lege( parintii, tutorele, persoana in ingrijirea ori supravegherea careia se afla minorul sau alte persoane pe care le desemneaza minorul, serviciul de reintegrare sociala a infractorilor )
https://www.avocat-tudor.ro/

0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design