skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Accesul, fara drept, la un sistem informatic, infractiune prevazuta de art. 360 Cod penal

 

Accesul, fara drept, la un sistem informatic, infractiune prevazuta de art. 360 Cod penal

Avocat-infractiuni-informatice

In practica instantelor de judecata au existat unele solutii juridice contradictorii cu privire la savarsirea infractiunii de acces fara drept la un sistem informatic, aspect datorat in parte intelegerii si interpretarii acesteia din punct de vedere tehnic.

Pentru solutionarea unitara a problemelor de drept legate de infractiunea de acces, fara drept, la un sistem informatic a fost promovat un recurs in inreresul legii, solutionat prin decizia nr. 15 din 14 octombrie 2013, prin care Inalta Cure de Casatie si Justitie  a stabilit ca “fapta de a monta la bancomat dispositive autonome de citire a benzii magnetice da cardului autentic si a codului PIN aferent acestuia constituie infractiunea prevazuta de art. 46 alin.(2) din Legea nr. 161/2003”( deci, nu este infractiunea de acces, fara drept, la un sistem informatic).

Infractiunea respectiva este reglementata de art. 360 Cod penal si prevede ca accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Fapta săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Dacă fapta a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Situatiile in care o persoana “actioneaza fara drept” pot fi urmatoarele:

-nu este autorizata, in temeiul legii sau al unui contract;

-depaseste limitele autorizarii;

-nu are permisiunea, din partea persoanei fizice sau juridice competente, potrivit legii, sa o acorde, de a folosi, administra sau controla un sistem informatic ori de a desfasura cercetari stiintifice sau de a efectua orice alta operatiune intr-un sistem informatic.

Catuse

Dintre ipotezele in care practica judiciara a retinut ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de acces, fara drept, la un sistem informatic mentionam:

-fapta de a accesa fara drept bancomate electronice prin incalcarea masurilor de securitate, in scopul obtinerii de date informatice( conturi de carduri si parole de acces) intruneste elementele constitutive ale infractiunii de acces fara drept la un sistem informatic prin incalcarea masurilor de securitate:

-Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca, prin folosirea unui card bancar, real sau nu, fara drept, la un automat bancar, faptuitorul transmite prin intermediul componentelor sistemului(tastatura) solicitari catre unitaea centrala de prelucrare a sistemului, care ii vor permite posesorului nelegitim al cardului accesul catre date informatice din sistemul bancar. Prin aceasta datele informatice au devenit vulnerabile, integritatea lor fiind amenintata;

-Phishingul reprezinta din punct de vedere al securitatii datelor informatice, o tentativa de a obtine date confidentiale precum nume de utilizatori, parole, date despre carduri de credit si astfel de date.

Sub aspectul laturii materiale, fapta se poate concretiza intr-un atac neautorizat la datele confidential.

Sub aspectul incadrarii juridice, un astfel de act intruneste elementele constitutive ale infractiunii de acces fara drept la un sistem informatic.

-accesarea conturilor private create de utilizatori pe diferite site-uri cum ar fi retelele de socializare sau e-mail poate constitui o modalitate de savarsire a acestei infractiuni.

www.avocat-tudor.ro

Av. Tudor Ion 0724250393

Avocat Bucuresti

1
Step 1

Consultați un avocat online


keyboard_arrow_leftPrevious

Nextkeyboard_arrow_right

Back To Top